Nystagmus későbbi következményei

Kedves Doktornő! Lányomnál (22 hónapos) vele született nystagmust állapítottak meg. Mozgása horizontális, szeme dioptriás értéke a korának megfelelő tartományon belül van, vagyis szemüveg nem szükséges az orvos szerint. Neurológián is voltunk vele, ahol mindent rendben találtak. Korának megfelelő minden teszt, mozgékony, magabiztosan mászik fel dolgokra, nem szédül le, nem esik el, nem nyúl mellé. Elvileg minden normálisnak mondható. Izgatottabb állapotában erősödik, de folyamatos mozgású, enyhébb ez a rezgés. Balra tartó kényszer fejtartással megtanulta kiiktatni a szemmozgását, térlátása is kialakult már. Kérdésem az lenne, hogy a későbbiekben kialakulhat-e/okoz-e valamilyen problémát ez az oldal irányú kényszer fejartás? Lehet-e a nystagmust valahogy kezelni? Jelenthet-e neki a későbbiekben látás romlát, hogy szemüvegre kényszerül? Illetve, hogy a térlátás kialakulását mennyire befolyásolja a nystagmus (esetlegesen nehezebben alakul-e ki nystagmussal rendelkező gyereknél)?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza nystagmus témában

Tisztelt Anyuka!

A nystagmus mozgásának terjedelme a gyermek korával gyakran csökken, de nem múlik el. A dioptria hibákat ki szoktuk javítani, hogy a folyamatosan elmozduló képet könnyebben tudja a gyermek látni. A kompenzáló fejtartáson - ha ez olyan mértékű - un. prizmás szemüveggel tudunk segíteni, hogy a nyakizmok ne váljanak aszimmetrikussá. A nystagmussal élő gyermekek nagy része nem szorul csökkentlátók intézményeire, iskolájára.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. május 05., 16:07; Megválaszolva: 2015. május 22., 09:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Nystagmus-om van, meg lehet műteni?
Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy kis srác koromban kancsal voltam, és a mai napig szemüveges, bár mostanság az elmúlt években...
Nystagmus
Tisztelt Címzett! Kérdésem a következő lenne: 7 hetes kislányommal ma voltunk a szemészeten, a következő a diagnózis: V: szemével...
Alsó szemhéj hámlás, bőrpír...
Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Van egy visszatérő problémám, mely hosszas megfigyelés alapján sem köthető időszakhoz, életvitelhez...
Látás zavar
Tisztelt Doktor Úr, Az esetre csak erősebb fényben leszek figyelmes, gyengébb fényviszonyok mellett fel sem tűnik. Számomra halványan / gyengén...