Szürkehályog műtét után szemüveg nélkül

Rövidlátó vagyok. A szemüvegem távolra -4.5. A bal szemem kb.egy éve egy erős, rövid ideig tartó görcsös fájás után hirtelen 1, 5 dioptriát romlott.Állitólag ez erős szemfenék bevérzés volt. A dioptria fokozatosan romlik, megállapitotta két orvos is, hogy szürkehályog, és müteni kell. Már a jobb szemen is kezdődik. Kérdés: Lehet e oyan lencsét beültetni, hogy ne kelljen szemüveg távolra? És ekkor milyen szemüveg kellene közelre? Okozna-e gondot, hogy a másik szem csak késöbb mütődik? Vagy a lencse beültetéssel csak a régi állapotot tudják visszahozni, hogy Távolra -4, 5, közelre -2, 5. Remélem sikerült megfogalmaznom: Jó lenne szemüveg nélkül járkálni, ha van rá mód. Várom részletes válaszát, és tanácsát. Ha mód van rá, emailben kérem.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

Tisztelt kérdező! A kérdést amit felvet, nagyon sok embert érint érdemes alaposan körbejárni. A szürkehályog műtéti eltávolítása során célszerű műlencsét beültetni. A beültetendő műlencse dioptria értékét nagyon pontosan meg lehet határozni, amiben különböző ultrahangos készülékek segítenek. A dioptria tervezésénél nagyon fontos tisztázni a tervezés célját: pl. távolra ne kelljen szemüveg, vagy valaki közelre szeretne élesen látni. Alapesetben a műlencse nem tud alkalmazkodni, tehát ha a távoli korrekcióra van beállítva a műlencse dioptria értéke, akkor közelre olvasó szemüveg viselése szüksége. (+2, 5 -+3, 0 D a távoli dioptriához képest.) Bizonyos esetekben sem közelre sem távolra nem lesz szükséges a szemüveges korrekció. Néhány éve gyakorlat volt, hogy az egyik szemet távolra, a másikat közelre "élesítik" ki, választják ki a megfelelő dioptriát. Ilyenkor külön-külön "használja" a két szemét a páciens. Ezt ugyan kissé nehéz megszokni és egyeseknél a kétszemes együttlátás megbontása miatt a térlátás is módosulhat. Másik lehetőség az utóbbi években az úgynevezett "alkalmazkodó" műlencse beültetése. Segítségével akár szükségtelen is lehet a szemüveg viselése, ugyanis a műlencse igyekszik a természetes lencse alkalmazkodó képességét "pótolni". Ennek a lencsének a használatát meg kell tanulni, ami kissé nehézkesebb a "sima" lencsénél. Ezt a lencsetípust jelenleg az OEP nem támogatja. A két szem műtéte teljesen független egymástól. Érdemes legalább a gyógyulási időt kivárni a két operáció között, de akár több év is eltelhet. Ugyanakkor egyéni különbségek lehetnek abban, hogy kit mennyire zavar a dioptria különbség, a homály stb. A legfontosabb: a szürkehályog műtéti eltávolításával csak a szemlencse homály miatti látásgyengeséget lehet orvosolni! A bevérzés, látóideg elváltozások stb. miatti gyengénlátást ezzel a műtéttel nem lehet megoldani.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?
Van okom ettől tartani?