LDH magas mire utalhat

Tisztelt Doktornő, Fiam májusban lesz 3,5 éves. 2 hete panaszkodott, hogy jobb kezén a könyökhajlatnál fáj neki. Egy hete a bal lábán a terdhajlat fáj neki. Általános közérzete nagyon rossz, fáradékony, étvágytalan, rengeteget sír, óvodában is. Lefekszik a földre, mondja, hogy nem tud menni, nem tud felállni. Nagyon sokat aludni. Gyerekorvos nézte a lábát, nem talált semmit, elküldte teljes labor és vizelet vizsgálatra. Sajnos csak jövő héten lesz rendelése, ezért kérdeznék itt. Az eltérések a következők: Hemoglobin 106,00 g/L Hematokrit: 0,31 L/L MPV 5,75 fL Monocita 7% Limfocita: 33% WE 60mm/h Szérum P 1,54 mmol/L GPT 12 U/L Kreatinin 57 umol/L Laktát dehidrogenáz 1914 U/L Glukóz 2,37 mmol/L Egyéb adatok: Fehérvérsejt: 8,23 G/L Vörösvértest 4,01 T/L MCV 77,4 fL UBG 3,4 umol/l Szérum Fe 4,6 umol/L Ferritin: 148 ug/l Gamma GT 11 U/l Testvérétől (iker) elkapott valamit, orrfolyás, illetve 1 napos (éjszaka) láz volt neki, más nem. A lábfájás előbb jelentkezett, mint a láz. Amikor elkezdett panaszkodni, hogy fáj neki, utána lázasodott be, lázcsillapító nélkül (38,4) lement neki. Mostanában Sinupret cseppet kaptak többször, Nasivint (ezt mindig max. egy hétig) . Az elmúlt héten Prospant és pár alkalommal Flutirin orrsprayt. Várom válaszát, hogy mire utalhat a sok eltérés. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza gyulladás témában

Kedves Édesanya!

A kérdésből nem derül ki, ezek a felsorolt panaszok mióta állnak fent, ez egy fontos része a kisfia kórelőzményének.

A felsorolt laboratóriumi értékek közül a Laktát dehidrogenáz és a süllyedés (WE) a legkiugróbb értékek. Ha jól értem, a többi laborérték nem emelkedett (pl. a CRP) . Ez az érték leggyakrabban fertőzés vagy gyulladásos folyamat következtében emelkedik, de egyéb állapotra is felhívhatja a figyelmet. Az LDH érték akár az ízületeknél leírt izomfájdalom miatt is emelkedhet, de fontos volna további vizsgálatok elvégzése. Mindenképp javasolt ezeknek az értékeknek egyrészt a kontrollja (2 hét múlva ismételt laborvizsgálat) , iletve a tünetek követése háziorvosa részéről.

Tisztelettel,

Kérdés: 2020. február 27., 14:26; Megválaszolva: 2020. március 03., 18:42
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?