• LDH magas mire utalhat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Fiam májusban lesz 3,5 éves. 2 hete panaszkodott, hogy jobb kezén a könyökhajlatnál fáj neki. Egy hete a bal lábán a terdhajlat fáj neki. Általános közérzete nagyon rossz, fáradékony, étvágytalan, rengeteget sír, óvodában is. Lefekszik a földre, mondja, hogy nem tud menni, nem tud felállni. Nagyon sokat aludni. Gyerekorvos nézte a lábát, nem talált semmit, elküldte teljes labor és vizelet vizsgálatra. Sajnos csak jövő héten lesz rendelése, ezért kérdeznék itt. Az eltérések a következők: Hemoglobin 106,00 g/L Hematokrit: 0,31 L/L MPV 5,75 fL Monocita 7% Limfocita: 33% WE 60mm/h Szérum P 1,54 mmol/L GPT 12 U/L Kreatinin 57 umol/L Laktát dehidrogenáz 1914 U/L Glukóz 2,37 mmol/L Egyéb adatok: Fehérvérsejt: 8,23 G/L Vörösvértest 4,01 T/L MCV 77,4 fL UBG 3,4 umol/l Szérum Fe 4,6 umol/L Ferritin: 148 ug/l Gamma GT 11 U/l Testvérétől (iker) elkapott valamit, orrfolyás, illetve 1 napos (éjszaka) láz volt neki, más nem. A lábfájás előbb jelentkezett, mint a láz. Amikor elkezdett panaszkodni, hogy fáj neki, utána lázasodott be, lázcsillapító nélkül (38,4) lement neki. Mostanában Sinupret cseppet kaptak többször, Nasivint (ezt mindig max. egy hétig). Az elmúlt héten Prospant és pár alkalommal Flutirin orrsprayt. Várom válaszát, hogy mire utalhat a sok eltérés. Köszönettel

        Dr. Vas Felícia Emese válasza a gyulladás témában

        Kedves Édesanya! A kérdésből nem derül ki, ezek a felsorolt panaszok mióta állnak fent, ez egy fontos része a kisfia kórelőzményének. A felsorolt laboratóriumi értékek közül a Laktát dehidrogenáz és a süllyedés (WE) a legkiugróbb értékek. Ha jól értem, a többi laborérték nem emelkedett (pl. a CRP). Ez az érték leggyakrabban fertőzés vagy gyulladásos folyamat következtében emelkedik, de egyéb állapotra is felhívhatja a figyelmet. Az LDH érték akár az ízületeknél leírt izomfájdalom miatt is emelkedhet, de fontos volna további vizsgálatok elvégzése. Mindenképp javasolt ezeknek az értékeknek egyrészt a kontrollja (2 hét múlva ismételt laborvizsgálat), iletve a tünetek követése háziorvosa részéről. Tisztelettel,


        Kérdés: 2020. február 27., 14:26; Megválaszolva: 2020. március 03., 18:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: