Szemviszketés

Tisztelt Doktornő.Édesapám már 4 hónapja szemved szemviszketéstől melyet erős könyezés kisér.Az alsó szemhélya leereszkedet és erősen száraz lett,mely hámlik is.Medrol használata után a viszketés megszünik és a könyezés is.De amint abahagyja a medrol szedését újrakezdődik minden.Kérem szives tanácsát

Dr. Cserháti Zoltán válasza száraz szem témában

Kedves Uram!

Az Ön által említett panaszok jellemzőek a száraz szem betegségére, de ennek pontos megállapításához (melyik típus) többféle (Schirmer teszt, BUT, fluoreszcein festés, Meibom-mirigyek vizsgálata, stb.) vizsgálat szükséges, ezért mindenképpen javasolok egy személyes személyzeti vizsgálatot. A megereszkedett szemhéjak ugyancsak nagy mértékben ronthatják a könnyfilm minőségét és mennyiségét is. Az Ön által említett gyógyszerben szteroid van, mely csak ideiglenesen szünteti meg a panaszokat (lásd: bizonyos esetekben lokálisan is alkalmazunk szteroid tartalmú kenőcsöt/cseppet) .

Idősebb korban tehát gyakrabban alakulnak ki száraz szem panaszok, de természetesen más is lehet a háttérben, pl. allergiás eredetű gyulladás, stb.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2020. február 02., 17:25; Megválaszolva: 2020. február 07., 14:50
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szem szárazság
Üdv! Nekem Conj.Sicca.ou. diagnosztizáltak pár hónapja! Szemcsepp és Vidisic szemgél írt a Dr akkor! Kérdésem mikor hagyhatom el szemcseppet 4...
Szem szárazság, szemfájás
Fényérzékeny szem kellemetlenül...
Tisztelt Doktor Úr! A szemem egész nap annyira fényérzékeny, hogy kellemetlen nyitva tartani, még a szobai világítás is zavarja. Ujabban már az...
Mi a tünet éa kezelése
Szép napot kívánok! Évek óta nem igazi a szemem (nem egészséges) voltak jobb és rosszabb időszakok is. Általában nap végére 22: 00 óra felé...
Mi okozhatja ezt a tünetet?
Kedves Doktor Úr! Bár sjögren szindrómám van, kisebb szemszárazságon kívül elvagyok vele egyelőre és gyógyszert sem kell szednem. Napközben nem...