• Melanoma vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Tanácstalanságomban írok Önnek. kb 5 hete megfáztam, háziorvosom vírusnak gondolta a dolgot, itthon pihentem néhány napot. 1 héttel később egyik pillanatról a másikra szédülés lett úrrá rajtam, majd 2 napig tartó fejfájás, mely azóta is vissza-visszatér. Nagyon szétszórt, feledékeny vagyok, látásom is "furcsa", nem homályos, csak olyan mintha fáradt lenne a szemem, szemem felett is, halántékomnál is gyakran fáj a fejem. Voltam 2 neurológusnál ők negatívat véleményeztek, készült Doopler nyaki Uh, BAEP vizsgálat, koponya natív CT ezek mind negatívak lettek. Füll orr gégész is negatívnak látott mindent, Betagen 24 mg-t írt fel a szédülésemre. Voltam szemészeten is: Vízus 1.0-1.0 t13-13 Hgmm Szemmozgások szabadok, kettősképet nem jelez. Szaruhártya görbülete fiziológiás határon belül. Mko pupiulla kp. tág, fényreakciói megtartottak. Cover: negatív A tárgylátótérben konforntalis vizsgálattak kórosat nem jelez Katarakta nem látható. Vizsgálatok: rés, üvegtest biomikroszkópia, ophtalmascopia. Mko. békés konj, a cornea sima, a csarnok tiszta, lencse, üvegtest tiszta, Fundus: ép papilla, az erek aránya és lefutása megtartott, a retina, macula ép. sine morbo ophthalmic 2 napja tükörbe belenézve, már nem is tudom miért, megnéztem a szemeimet, és a jobb szememben alul egy fekete kis pöttyöt láttam meg, neten rákeresve a szem melanomát adta ki. Rögtön pánikba esve, ma egy optikai üzletben dolgozó szemészhez mentem el, aki megnézte, azt mondta sok betegnek van ilyenje ne ijedjek meg, először azt mondta 1 év múlva, majd azt hogy jó akkor legyen 3 hónap múlva egy kontroll. Kérdeztem melanoma-e azt mondta nem az, akkor az ha nőni kezd, ez olyan mint egy anyajegy a bőrön, de a papírra odaírta hogy melanoma? de mondta hogy ez nem az! Fentebb is lát egy kisebbet, meg valahol még egyet, de azok nem jelentősek. Kérdésem a következő lenne: Ott lehetett ez már az előző szemészeti vizsgálatomon ( március 7.) , és akkor miért nem lett a papírra írva, vagy ez azóta nőtt ide? Most akkor ezzel mit csináljak? Érdemes nézegetnem gyakran? Esélyes, hogy ez sajnos melanoma a szememen? Képezhet ez áttétet? Nem lehet agyi áttéttől a fejfájásom? Gondolom feltünt hogy kissé hipochonder vagyok. Kérem, nyugtasson meg, hogy túlaggódom a dolgot, és adjon nekem tanácsot a jövőt illetően. Köszönöm Ui. Mellékelem a képet a szememről

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a anyajegy, naevus, szem témában

        Kedves Hölgyem! A szem számos részén (szivárványhártya, ideghártya, érhártya, stb.) láthatunk anyajegyeket, ún. naevusokat. Ezek, hasonlóan a bőrön találhatóakhoz általában jóindulatúak, de sajnos belőlük is indulhat rosszindulatú folyamat. A legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy rendszeres kontrollon mutassa meg az elváltozást, úgy, ahogyan a kezelőorvosa kéri. Lehetőleg legyen róla fotodokumentáció ha a szem elülső részén található, esetleg ultrahang kép/videó vagy egy FLAG vizsgálat, abban az esetben ha az a szem hátsó részein található. Érdemes egy nagyobb centrumba elmenni, ahol gyakrabban találkoznak ilyen esetekkel. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de érdemes tudni róla. Fontos, hogy ugyanúgy, mint a bőrön lévő anyajegyekre nem jó ha gyorsan növekszik, a felszíne kiemelkedik, ereződik, stb. Azt írta, hogy 2 neurológus is látta, valamint készült koponya CT is, így kicsinek látom annak a valószínűségét, hogy agyi áttéte lenne, miközben még be sem bizonyosodott, hogy mi áll az egész hátterében. Nem tudom miért nem írták rá a korábbi leletére az anyajegyet. Üdvözlettel,


        Kérdés: 2019. március 28., 20:15; Megválaszolva: 2019. március 31., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: