Szemnyomás

Tisztelt Doktornő! Kiskorom óta rövidlátó vagyok, a jobb szemem -12, a bal -5 körüli, utóbbi szememen astigmia is van. Kemény kontaktlencsét hordok 10 éve, ezt tartottak megfelelőnek számomra. Egy fundus kamerás szűrővizsgálatra mentem el, a képek alapján nem volt elváltozás. Viszont a szemnyomásom is megmérték befúvásos vizsgálattal, ami 21/28 Hgmm volt. A lencsém legalább egy hétig nem kellett volna hordanom, viszont fél napra tudtam csak kivenni. Esetleg ez is befolyásolhatta a magasabb eredményt? Természetesen elmegyek további vizsgálatokra, csak kicsit aggaszt ez az érték. Elég stresszes állapotban került sor a vizsgálatra, esetleg ez befolyásolhatta a mérés eredményét? Egyébként a rövidlátásom megállt ennél az értéknél, tüneteim nincsenek, esetleg néha szárazabb a szemem, de sokat ülök monitor előtt is. Ez a befuvásos módszer mennyire ad pontos eredményt? Köszönöm szépen a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemnyomás, tonometria témában

Kedves Hölgyem!

Az Ön által említett "befúvásos" vizsgálatot non-contact tonometriának hívjuk, vagyis olyan módszer, ami nem ér hozzá a szemhez szemnyomásmérés közben. Ezek a gépek nem éppen a legpontosabbak, sok esetben tévednek. A mérést az is befolyásolhatja - főleg a fiatalok körében - hogy nagyon szorítják a szemüket, hunyorítanak. Esetleg bele is pislognak. A gold standard szemnyomásmérési módszerhez egy érzéstelenítő cseppet adunk a páciensnek és a szaruhártya felszínéhez érünk egy eszközzel (Goldmann-féle applanációs tonométer) . Érdemes ilyen értékeknél ezzel a módszerrel is megmérni. Az is befolyásolhatja az eredményt, hogy ha az átlagosnál vékonyabb vagy vastagabb a szaruhártyája.

Remélem segítettem.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2019. január 31., 22:43; Megválaszolva: 2019. február 08., 11:07
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Zöldhályog ellenes műtét után...
Tisztelt Szakértő! 2 évvel ezelőtt zöldhályog ellenes műtétem volt a bal szememen. Ezt követően rendben volt a szemnyomás. Az orvos, aki a...
magas szemnyomás
Szép napot! Az lenne a kérdésem, hogy ma voltam kontrollon magas szemnyomás miatt, és a mai értékem is magas lett, 26. Írtak fel szemcseppet (Xalatan...
Zöldhályog, Tobradexcsepp
2013.dec-ben 180fokban a szemnyomás emelkedése miatt lefagyasztották, bár az orvos azt mondta ez nem befolyásolja a meglévő látásomat.Eddig egyedül...
Magas szemnyomásprobléma
2014.03.06-án jelentkeztem a szemészeten homályos látás miatt (rövidlátó szemüvegem van -1, 5-es) , ahol Humapent szemcseppel pupillatágítást majd...
szemnyomás lézer beavatkozás után
Tisztelt Doktornő! 2013 május hónapban megállapitották, hogy a korábbi nyilt zugú glaukomám zárt zugú, és elvégeztek Yag laser iridotomiát...