Magas szemnyomásprobléma

2014.03.06-án jelentkeztem a szemészeten homályos látás miatt (rövidlátó szemüvegem van -1, 5-es) , ahol Humapent szemcseppel pupillatágítást majd szemfenék vizsgálatot végeztek, ekkor a szemnyomásom 14/15 volt. A pupillám viszont másnapra sem húzódott vissza, és még homályosabban láttam.Ügyeletre kellett mennem, ahol 27/27-es szemnyomást mértek, és Humacarpin szemcseppet alkalmaztak amire visszaállt a pupillám a normál tartományba és a szemnyomás is lecsökkent 19/17-re. Ezt követően Lanotán szemcseppet írtak fel, majd Azoptot, (ezekre kipirosodott a szemem és szúrt) jelenleg Taflotant kell alkalmaznom este 1-szer. A szemnyomásom pedig azóta a következőképpen alakult szemcsepp nélkül 19/18, Lanotán szemcsepp 22/22, 22/22, Lanotán szemcsepp abbahagyása után 25/24, Azopt szemcseppel 20/19, 20/18, 20/18, Taflotánnal 22/21, 23/21, és 25/22. A doktornő akinél utoljára jártam azt mondta kezdődő szürkehályogom és kezdődő zöldhályogom van, de a látóterem ép, és a látóideg sem sérült. A kérdésem az lenne, hogy mi is indította el ezt a szemnyomás próblémát mert a pupillatágítást megelőzően 14/15-ös volt a szemnyomásom, és ott még nem volt szó zöldhályogról. Az eddigi szemnyomás értékek alapján tényleg szükséges-e folyamatosan alkalmazni a Taflotán szemcseppet, vagy abbahagyható lesz-e? A jelenlegi szemnyomás értékek figyelembevételével várható-e jelentős látásromlás a jövőben? Jelenleg szemcseppentést követően enyhe fájdalom van mindként szememben mely csak rövidebb idő múlva múlik el, okozhatja-e ezt a Taflotan szemcsepp?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza szemnyomás témában

Tisztelt Kérdező!

A szemnyomás emelkedésének leggyakoribb okai a következők lehetnek: anatomiai vagy egyéb okból a csarnokzugból nem tudja a megfelelő csatorna elvezetni a csarnokvizet, vagy valamilyen mechanikus akadály miatt a csarnokzugi csatornáig nem jut el a csarnokvíz. Az utóbbi esetben a pupilla tágulata is elzárhatja az utat. A pupilla sötétben (pl. moziban) vagy szemcsepp hatására is ki tud tágulni ilyen mértékben. Ehhez hozzájárulhat még a szürkehályog miatt duzzadó szemlencse, ami előre nyomja a szivárványhártya lemezét. A látótér kiesését a látóideg rostjainak sorvadása szokta okozni, mert az emelkedett szemnyomás rontja a látóidegfő vérellátását. A glaucoma kezelésének beállítása gyakran egy többlépcsős folyamat, mivel a szemnyomás csökkentésére többféle hatóanyag áll rendelkezésre, van hogy kombinációt kell alkalmazni, hogy a megfelelő hatást elérjük. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő gyógyszeres kezelés.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 24., 20:17; Megválaszolva: 2014. május 30., 12:00
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemnyomás
Tisztelt Doktornő! Kiskorom óta rövidlátó vagyok, a jobb szemem -12, a bal -5 körüli, utóbbi szememen astigmia is van. Kemény kontaktlencsét...
Zöldhályog ellenes műtét után...
Tisztelt Szakértő! 2 évvel ezelőtt zöldhályog ellenes műtétem volt a bal szememen. Ezt követően rendben volt a szemnyomás. Az orvos, aki a...
magas szemnyomás
Szép napot! Az lenne a kérdésem, hogy ma voltam kontrollon magas szemnyomás miatt, és a mai értékem is magas lett, 26. Írtak fel szemcseppet (Xalatan...
Zöldhályog, Tobradexcsepp
2013.dec-ben 180fokban a szemnyomás emelkedése miatt lefagyasztották, bár az orvos azt mondta ez nem befolyásolja a meglévő látásomat.Eddig egyedül...
szemnyomás lézer beavatkozás után
Tisztelt Doktornő! 2013 május hónapban megállapitották, hogy a korábbi nyilt zugú glaukomám zárt zugú, és elvégeztek Yag laser iridotomiát...