ANYAJEGY A LÁTÓIDEGEN

TISZTELT DOKTOR ÚR! SZEMÉSZETI RUTINVIZSGÁLAT ALKALMÁBÓL A MAI NAPON EGY PICIKE ANYAJEGYET FEDEZETT FEL A VIZSGÁLÓ ORVOS A JOBB SZEMEMBEN, A LÁTÓIDEGEN. ELMONDÁSA SZERINT TEENDŐ NINCSEN VELE, HA NEM NŐ ÉS VÁLTOZIK, AKKOR EGYÜTT KELL VELE ÉLNI. VISZONT HA NŐ, AKKOR MEGVAKULOK. ÉRDEKLŐDÖM, HOGYAN KERÜLHETNÉM EL EZ A VÉGSŐ, ELKESERÍTŐ OPCIÓT? ÁLTALÁBAN MI A TAPASZTALATA A DOKTOR ÚRNAK, SOK EMBER MEGVAKUL ILYEN ANYAJEGY MIATT? LEHET-E MŰTÉTTEL ELTÁVOLÍTANI EZT AZ ANYAJEGYET VAGY VAN-E BÁRMIFÉLE OLYAN TERÁPIA, AMI A NÖVEKEDÉST MEGGÁTOLJA VAGY LEGALÁBB LASSÍTHATJA. A RENDELÉSEN SEMMIFÉLE GYÓGYSZERT NEM KAPTAM, PEDIG OKOZ NÉMI DISZKONFORT ÉRZETET EZ AZ ÁLLAPOT. KB. EGY ÓRÁNYIT TUDOK OLVASNI, SZÁMÍTÓGÉPEN ÍRNI VAGY TV-T NÉZNI, AMI SZÁMOMRA NAGYON KEVÉS LÉVÉN IGEN AKTÍV SZELLEMI ÉLETET ÉLEK. MIT TANÁCSOL, MIVEL LEHETNE SZEMEM ÁLLAPOTÁN JAVÍTANI? KÖSZÖNETTEL: EDIT

Dr. Cserháti Zoltán válasza anyajegy témában

Kedves Hölgyem!

A szemfenéken lévő anyajegyekkel kapcsolatban fontos, hogy folyamatosan (megadott időközönként) kontrolláljuk. Azt gondolom, hogy nem a látóidegen, hanem a retinán, ideghártyán találták ezt az elváltozást.

Igazuk volt, teendőt nem igényel, nem kell megijedni, ugyanúgy, mint a testünk többi részén, a szemünk több részén is előfordulhatnak anyajegyek.

Fontos, hogy milyen a szélűk, méretük, "magasságuk/mélységük", ill. ha van rá mód akkor legyen róla fotodokumentáció is.

Amennyiben nagy mértékben változik, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy megvakul, de mindenképpen a rosszindulatú elváltozás (pl. melanoma) lehetősége is felmerül. Ebben a nem szerencsés esetben is léteznek ma már különböző terápiák, de nem kell ennyire előreszaladni a kérdésben. Nincs olyan terápia, és Ön sem tud tenni semmit az ügyben, hogy lassítsa a folyamatot. Nem tudom, hogy miért tud "csak egy órát olvasni", de egy szemfenéken lévő anyajegy inkább pszichésen megterhelő, tudni kell róla, figyelni kell, de mivel nem tehet semmit, ezért a folyamatos kontrollok betartása a lényeges.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2019. január 08., 14:07 ;Megválaszolva: 2019. január 14., 18:17
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Melanoma vagy sem?
Tisztelt Doktor Úr! Tanácstalanságomban írok Önnek. kb 5 hete megfáztam, háziorvosom vírusnak gondolta a dolgot, itthon pihentem néhány napot. 1...
Szemrák
Jó napot! Körübelül fél éve tünt fel egy barna folt a szememen! Azota a mérete nem változott! De ugy vettem észre mintha rosszabul látnék!...
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....
Mit jelent ez a mondat?
Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg...
Pupilla diferencia
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy pár napja véletlen vettem észre,hogy az egyik pupillám tágabb mint a másik,azonos...