Reménykedünk

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A férjemnek 2011-ben munkahelyi baleset kapcsán vasszilánkot operáltak ki a jobb szeméből külföldön. A szilánk nasal felől átlósan haladt át a szemen, a maculát is megsértette.Először gázzal, majd olajjal töltötték fel az ÜT teret, a pupillát lézerrel tágították.Látását erre a szemére 90-95 százalékban elvesztette. Másodlagos zöld hályog alakult ki, ezzel kórházban is kezelték még 2011-ben. Xalatan(1x1) és a Cosopt(2x1) szemcseppeket használja. Folyamatosan jár kontroll vizsgálatokra, ahol mindig 50-55 hgmm szemnyomást mérnek. Fájdalomról csak néha panaszkodik. A vizsgáló orvos mindig azzal keseríti el, hogy idővel el kell majd távolítani ezt a szemét a magas szemnyomás miatt.Szeretném megtudni, hogy van e valamilyen lézeres műtét ami csökkentené a szemnyomást, vagy tényleg előbb-utóbb el kell majd távolítani a szemét? (Nagyon reménykedik valamilyen műtéti megoldásban! ) Alapbetegségében magas vérnyomás szerepel, amire gyógyszert szed. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza a szemsérülés témában

Tisztelt Kérdező! A sérült, csökkentlátó szemeknél a leggyakoribb szövődmény a szemnyomás emelkedése. Műtéttel, illetve szemcseppel nem lehet véglegesen alacsonyan tartani a szemnyomást. Általában a fájdalom jelenti a javallatot a szemgolyó eltávolítására. Ennek megléte, erőssége, vagy elviselhetősége személyenként változó és emiatt ezt megjósolni sem lehet, hogy melyik páciensnél mikor kell a műtétet elvégezni. A szemnyomás emelkedése egyéb esetben a látást rontja a látóidegfő keringési zavarát okozva. Ebben az esetben a látás védelme nem indokol egyéb beavatkozást, mivel csökkentlátó szemről beszélünk. A magasvérnyomás nem játszik szerepet. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 05., 17:38; Megválaszolva: 2014. május 08., 21:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?