Szürkehályog romlását lehet csökkenteni?

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Szemészeten az alábbi leletet kaptam: Diagbózis: Gyermekkori, ifjúkori és praesenilis szürkehályog. Visus: o.d.: 1, 0 o.s.: 0, 9+0, 5=é rés.: mkét lencsében hátsó kérgi elszürkülés. Fundus: kornak megfelelő Ell: ha romlik a látása 30 éves vagyok, családban még senkinek sem volt szürkehályogja. Szteroidot sosem szedtem, anyagcsere betegségem nincs. A kérdésem az lenne, hogy valahogy le lehet ezt a folyamatot lassítani (pl. vitaminok)? Mennyi idő telik el általában a műtétig? Vállalhatok e gyermeket? Vagy műtessem meg, és csak utána? Egyáltalán mikor kell műttetni? Megtisztelő válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szürkehályog témában

Tisztelt kérdező! A lencse elszürkülésének folyamata nagy egyéni különbséget mutat - vannak akiknek évtizedekig változatlan stádiumban van, de előfordul, hogy szinte hónapok alatt drasztikusan fokozódik. A megfelelő vitamindús táplálkozás és a fényvédelem fontos - napszemüveg, sapka, (különösen figyelni a szoláriumban) pl.. A műtét időpontja több mindentől függ: a lencsehomály előre haladásától, de a páciens panaszaitól is. Önmagában sem a szürkehályog, sem a műtét nem gátolja a gyermekvállalást. Figyelembe kell azért venni a műtét utáni teljes felgyógyulási időt a gyermekvállalás időpontjának tekintetében. Esetleg a szülés módjának kiválasztásában lehet még szerepe a szem állapotának - megfelelő időben a szülész-nőgyógyász megbeszéli majd a szemész orvosával, hogy mi legyen az álláspont. Érdemes lenne néhány hónap múlva kontrolláltatni a szemlencse állapotát, esetleg pupilla tágításban is lemérni a fénytörést és akkor lehet következtetni a szürkehályog "fejlődési ütemére".

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. november 02., 21:24; Megválaszolva: 2012. november 05., 03:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
hátsó kérgi homályok
Diffúz maghomály
Tisztelt doktor úr! a szemorvosi leletemen a következőt olvastam: Lencse Diffúz maghomály jó vv Üt tiszta. Előző válaszában azt írta,hogy a...
Szürkehályog, hogyan?
Tisztelt doktor úr! Barátnőmnél jó 10 éve, ha nem több, szürkehályogot diagnosztizáltak. Elment egy másik orvoshoz, nincs szürkehályog...
Szürkehályog: műthető-e a...
Tisztelt Doktor Nő! A tegnapi nap folyamán /aug.08-án/ szembesültem azzal, h. Édesanyám, jobb szemében a pupilla szürke színú, mivel már 12 éve...
Ez kezdődő szürkehályog?
Tisztelt doktornő! Első alkalommal kaptam ilyen diagnózis,, nagyon jól kezelt inzulinos cukorbeteg vagyok, évente járok szemészhez, a mostanin sajnos...