öregkori szükehályog

feleségemnek gyengült a látása és időpontot kért a szemészetre hogy megtudja mi az oka ennek. a vizsgálat után egy szerüen a szemébe vágták hogy öreg kori szürke hályog. se többet se kevesebbet és mehet haza. Ez ennek a módja? szerintem nem. szeretnénk tudni milészen tovább mire számithatunk, lehet-e kezelni vagy várnikel mig teljessen leszakad a hályog? tisztelettel. kiss árpád

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szürkehályog témában

Tisztelt kérdező!

A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, átlátszatlanná válása. Az elszürkült szemlencse miatt kevesebb fény jut be a szembe, a látás romlik. Ma már igazából nincs "kötelező időpontja" a műtétnek, olyan modern módszerek vannak, hogy nem kell megvárni a szürkehályog "megérését". (A régi, hagyományos módszereknél valóban volt olyan érettségi fok ami ideális volt a műtéthez.) Az ultrahangos módszerrel a kristálytiszta lencséket is el lehet távolítani, de az igen érett, teljesen elszürkült lencséket is.

Tudni kell, hogy a szemlencse elszürkülése műtét nélkül nem fog megoldódni, nem fog feltisztulni, hanem a folyamat különböző ütemben haladni fog tovább. Az érés folyamata nagyon változó néhány héttől, évekig is tarthat. A műtét időpontja nagyban a beteg igényétől függ, mennyire zavarja a mindennapi tevékenységében a látásromlás.

Érdemes lenne kontroll vizsgálatot kérni és a kontroll során egyértelműen jelezni, hogy kérni szeretné a szürkehályog műtétet. Ilyen esetben, mivel szerencsére tervezhető a műtét várólistára veszik, és elvégzik a szükséges vizsgálatokat (beültetendő műlencse tervezése stb.) . Ha szükséges háziorvosi beutalót is kap, illetve szemcsepp recepteket amiket a műtét előtt és majd utána kell kiváltani, használni. Mivel tervezhető az időpont érdemes a családdal összehangolni, hogy az első időben legyen segítség (akár cseppentésben, akár nehéz tárgyak emelésében, háztartásban stb.)

Kérdés: 2012. október 12., 21:34; Megválaszolva: 2012. október 15., 15:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Baba szem duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem lenne fél éves gyermek esetében hogy a képen látható szem alatti duzzanatot mi okozza.? Csak a bal szem. Reggeli...
Szemvizsgálat eredménye
Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál...
Szembevérzés
Kedves Doktor! A 7 hónapos kislányom jobb szeme fehérje az orra felől tegnap délután bevérzett egy kis részen (kb. 3-4 mm) . Nem tudom, hogy valami...
Pupilla eltérés
Kedves Doktor úr! Nemrégiben vettem észre, hogy a két pupillam nem egyforma. Ha bemegyek pl a fürdőszobába tükörbe nézve látom hogy...
Alsó szemhéj hámlás, bőrpír...
Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Van egy visszatérő problémám, mely hosszas megfigyelés alapján sem köthető időszakhoz, életvitelhez...