Agyérelzáródás

Tisztelt Doktor/Nő! Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy nagymamám 83éves, 2002-óta cukorbeteg, 2006-óta pacemakere van.Körülbelül 2 hónapja a cukorszintje felszaladt (12-13) és ezután összeesett. Akkor beutaltattuk a belgyógyászatra, de mivel semmi okot nem találtak arra, hogy benntartsák, így másnap hazaengedték.2-3 nap volt mire visszatért a közérzete.Ezután kb.2hét múlva leeset a cukra (2.7;2.3) , kihívtuk az ügyeletet, aki javasolta a kórházat. Másnap be is vittük ismét a belgyógyászatra, de nem volt tudatánál, így már aznap haza kellett hozni.Felkerestünk egy neurológust akinek a véleménye az volt, hogy kezdetleges parkinsor-kórja és agyérelmeszesedése van.Írtak ki neki napi 1x-eri Jumex 10mg-os(parkinson kórra) , és napi fél Citalopram Orion 20mg-os tablettát (kedélyjavító) . Február 22-én szemműtétje volt, ahol a doktor Úr azt mondta, hogy aszemerekben nincs meszesedés(ezért is tudta megoperálni) .Itt már voltak vizelési problémák. Február 25-én jött haza. Aznap elég jól volt 70%-os volt. Azóta hol jól van hol rosszabúl. A neurológustól kértünk egy beutalót koponya Ct-re. Március 3-án olyan jól volt, hogy el is tudtuk vinni. A CT eredménye: A kp.vonal megtartott. Az intra-és exctracerebralis liquorterek tágabbak. Periventricularisan kiterjedt, szabnálytalan hypodens területek, a törzsdúcok régiójában apró lacunaris infarctusok találhatók. Vélemény: Vascularis encephalopathia, atrophia A neurologust felhívtuk és azt mondta algopirint adjak neki. Március 4-.5 nagyon kritikus állapotban volt.Nem akart felkellni, és agresszív volt. Ma Március 6-án elég jól volt 50%-ban jól volt, el vittük sétálni is. A vizelési problémái részlegesek, ha jól érzi magát egyedül megy WC-re, és megismer mindenkit. Az étvágyával semmi gond nincs, ivás egy kicsit nehezebben megy. Mi agyárelzáródásra gyanakszunk.Gondoltunk egy pár gyógyszerre, ki szeretnénk kérni véleményét róla: Piracetarm injekció;Nontropil infuzió. Szeretnénk tanácsot kérni Öntől, hogy javítható-e a Mama állapota,, a legkisebb tünetjavítás is sokat számítana nekünk. Tisztelettel: Takács Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza stroke témában

Kedves Viktória!

A Nagymamája tüneti alapján demenciája van a mamának, azaz idős kori elbutulása. A Nootropil és a Piracetam hatóanyaga ugyan az. Idős korban adásuk óvatossággal megpróbálható, zavartságot okozhat. Agyérelzáródása nagy valószínűséggel nincsen a Nagymamának, mivel annak másabb tünetei vannak. A CT alapján agyi kisérbetegség következtében alakultak ki a tünetei, ez pedig a cukorbetegség és magas vérnyomás következménye. Demencia szakrendelést keressenek fel, ott tudják a megfelelő terápiát előírni.

Kérdés: 2011. március 07., 00:40; Megválaszolva: 2011. március 08., 19:54
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...