Agyvérzés?

Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az agyiérhálózatban. Azonnali beavatkozásra volt szükség, sajnos nem sikerült. Másnap újabb CT következett, ami már egy agyi infarktust is kimutatott. Vérhígítót kapott édesapám. Tudtuk, hogy maradandó károsodást szenvedett, de reménykedtünk. Másnap reggel telefonáltak, hogy elhunyt. A boncolás eredményét ma tudtuk meg, amin évek óta tartó magas vérnyomás szerepel, 3napja fennálló agyvérzés, agyi ödéma néhány óra, légzésleállás és keringés összeomlása percek. Egyetlen szó sem esett arról a bizonyos vérrögről! A kezelő orvosa édesapám halála után, elmagyarázta, hogy több rögöt is eltávolított, de mégsem sikerült a problémát megszüntetni. Minden területet nem tudtak megnyitni. Szeretném tisztán látni, hogy mi is történt. Próbálta az édesanyám kikérni a zárójelentés másolatát, de ezt a klinika megtagadta. Valaki félre tájékoztatott minket, vagy csak nem értem a történteket? Válaszát elôre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

Tisztelt Érdeklődő!

Fogadja őszinte részvétem édesapja halála miatt. Nem, nem tájékoztatták félre. A stroke magas halálozással járó betegség. A vérrögök feloldása (trombolízis) csak az első 3 órában lehetséges, de miközben az első órában sikerül a beavatkozással minden második beteget megmenteni, a második órában már csak minden negyediket, a harmadik órában csak minden tizediket. Az nagyon gyakori, hogy a rög által elzárt ér területe belágyul, majd bevérzik. A bevérzés veszélyét a rög feloldása jelentősen növeli, de ennek ellenére a világon egységes protokollként javasolják a vérrögoldást az első 3 órában, mert nagyobb a túlélés esélye, mint azoknál, akiknél a vérrögoldás nem történik meg.

A boncolás során a vérrögöt mint olyat nem látják a halottban, csak az agylágyulást és vérzést, valamint az erek arteriosclerosisat. Az Ön édesapjánál jegyzőkönyvben azért van csak vérzés, mert ez elfedi a lágyulást (a belágyult terület vérzett be) .

A történteket egy hozzátartozónak nehéz megérteni, méginkább elfogadni, ez természetes. De nem történt mulasztás, az édesapjuk a legkórszerűbb kezelést kapta, de sajnos ez sem volt elég.

Megbékélés kívánok a gyászoló családnak.

Kérdés: 2015. január 07., 19:38; Megválaszolva: 2015. január 12., 20:12
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Erek állapota fiatalon
ischaemias laesio
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem (cca 100 km) ...
Esetleges Orvosi mulasztás...
Stroke utáni állapot
vérhígító szedése melett lehet-e...