Agyi infarktus

Tisztelt Webbeteg, nagymamám 84 éves, a múlt héten nagyon fájt a feje, rosszul érezte magát, így elment a háziorvosához, aki a neurológiára küldte. Pénteken ment el a neurológiai szakrendelésre, ahol 4 órát kellett várnia. Nagyon rosszul volt mire bejutott (200-as vérnyomással, fejgörccsel, zavaros beszéddel, rossz, féloldalas mozgással) . Onnan kezelés nélkül hazaengedték, mert már késő volt. Kapott egy beutalót MR-re. Este sem lett jobban, ezért másnap felhívta a körzeti orvosát, aki sürgősségit hívott hozzá. Ők azonnal bevitték kórházba. Szombat kora-délután ért be. Az első vérvétele vasárnap délután volt. Orvossal először hétfő délután találkozott, aki kezelést írt elő neki, de mivel délután volt, ezért csak ma fogják megkezdeni az infúziózást. A diagnózis szerint péntek délután agyi infarktusa volt, ami a stroke, ha jól tudom. Az elmúlt években óriásplakát kampány is volt arról, hogy mi laikusok hogyan ismerjük fel a stroke tüneteit, és minden perc számít a kezelésben. Minél később kezdődik meg a kezelés annál súlyosabbak lehetnek a maradandó károsodások, és annál nagyobb az újabb stroke kialakulásának veszélye. Ez a kampány volt volt túlzó hisztéria keltés? Hiszen a kórházi ellátáson nem látszik ez a nagy sietség. Konkrétan bent a kórházban töltött 4. napon kezdődik meg bármilyen kezelés. Nem percekről-órákról hanem napokról beszélünk. Ráadásul bent a neurológián kapta a tünetek elmondása alapján és az ottani diagnózisa alapján is a stroke-ot, ahonnan gyógyszer nélkül hazaengedték. A háziovos telefonos elmondás alapján stroke gyanúra hívta ki a sürgősségit, a mentő agyi infarktus diagnózissal vitte be a kórházba. Annyira súlyos az állapot, hogy lemondtak róla azért nem kezdték meg a kezelést? Oldalegyenetlenség van, de bénulás nincs. A látása napról napra romlik, pénteken még csak időnként volt homályos, most már térlátása jóformán egyáltalán nincs, homályosan lát folyamatosan. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: egy aggódó unoka

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

Tisztelt érdeklődő!

Sajnálom minezt, amin ketresztülmentek.

A kampányokat az egészségügyben, mint minden másban, a politikusok csinálják, tehát annyit is ér. Az egészségügy szervezettsége ezektől nem változik. A TV-ben bemutatott dolgok és a valóság ebben az esetben is köszönőviszonyban sincsenek egymással: az orvos -és nővérhiánnyal, az indokolatlan, valamint nem szakmai indokok miatt beutalt emberek miatt túlzsúfolt szakrendelésekkel, ahol 3, 5 perc (! ) az egy betegre fordított idő, amiért az adott szakrendelésnek 750Ft (! ) fizet az Egészségöügyi pénztár, és a helyzet csak rosszabb lesz, mert a kampányok ezen nem javítanak, az elvándorlás meg igenis magas!

Ennek ellenére ilyen jellegű eljárást én csak néhány Magyarországi kórházban tapasztaltam, a legtöbb kórházban ilyen esetben a vbeteg felvételre kerül.

A hírtlen kialakul stroke azonnal ellátás igényel, mert az egyedüli hasznosnak ítélt kezelés csak az első 3 órában alkalmazható. Ezt követően már sokat tenni érte nem lehet, ezért a szakrendelésen meghozott döntés nem támadható. Ha a beteg állapota rosszabbodik, akkor természetesen ismételt sürgős neurológia vizsgálat indokolt. Ezt minden egészségügyi intézménynek biztosítania kellene (de nem minden kórházban van neurológus, egyszerűen mert nincs ennyi neurológus) . Hogy infuziós kezelés kell-e, vagy nem, azt a neurológus dönti el. Az Önök esetében az infuziós kezelés kúrakezelés keretében történt, ami javít a beteg panaszain, állapotán, de nem befolyásolja a betegség lefolyását, ezért elnapolható.

Sajnálom, hogy a hölgy rosszabbul van, de ez sajnos ennek a betegségnek a jellemző lefolyása.

Remélem, azóta a beteg állapota kissé javult. Gyógyulást kívánok!

Kérdés: 2014. július 08., 09:44 ;Megválaszolva: 2014. július 10., 19:59
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Segítség kérés, ill. szakértői...
Tisztelt Doktornő! Édesapám (51 éves) több mint egy hónapja stroket kapott. Az itteni orvosok szerint 3*7 cm halt el az agyában valahol a bal...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...