Stroke utáni esélyek

Tisztelt Szakértők! Édesanyámnak (53.éves) "elzáródásos" stroke- ja volt ma éppen 2 hete. Az orvosok elmondása szerint a bal oldali érben képződött vérrög következtében. Szabolcs Szatmár Bereg megyében szállították egy kórház intenzív osztályára (ahol kifejezett stroke kezelést nem látnak el) A vérrög oldását nem tudták elvégezni sem "külső" beavatkozással mivel túl vékonyak az érfalai így agyvérzés miatti elővigyázatosság miatt nem vállalják. A rög gyógyszeres oldását pedig azért nem tudják megoldani mivel "warfarin"- gyógyszeres kezelés alatt állt. Épp a stroke-ot követő 4. napra volt előjegyezve szívbillentyű csere műtétre, így azt le kellett mondani Jelenlegi állapota, így 2 hét után: Jobb oldali bénulás, lélegeztető gépen van (gégemetszést alkalmaztak) , néha kinyitja a szemét viszont nem mutat reakciót. Ugyan a kezünket szorítja, de nem tudjuk ez mennyire tudatos- mivel kérésre nem mutat számot az ujjaival- illetőleg nem tapasztalunk tudatosságot. Sajnos több orvossal való konzultálás után nem tudunk ennél többet. Így azt szeretném kérdezni, hogy ezen állapot mennyi ideig "normális"? - sok esetről hallottam hogy néhány nappal a stroke után már kommunikál a beteg. Valamint, igaz- e az hogy ebben az állapotban "mindegy" melyik kórház intenzív osztályán fekszik? Érdemes keresni egy stroke osztállyal rendelkező kórházat- vagy azt már csak a rehabilitáció állapotában? Senkitől sem hallottam még "rideg tényeket", illetve bármilyen jóslatot a jövőre tekinte. Kérem Önöket őszintén írjanak az esélyekről, illetőleg a lehetőségekről. Megtisztelő válaszukat nagyon szépen köszönöm előre is! Üdvözlettel:

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

Tisztelt Érdeklődő!

Nekem úgy tűnik értelmes leveléből, hogy jól tájékoztatták a betegség jellegével kapcsolatban.Valóban a stroke-t érdemleges kezelni nem lehet, és mindegyik Intenzív osztály alkalmas ennek ellátására. Ahogy leírta a beteg állapotát, a rehabilitációs kezelés még igen távolinak tűnik, itt jelenleg a beteg túléléséről van szó. A stroke kilátásai minden betegnél másak: az függ attól, hogy az agy melyik területe és milyen mértékben károsodott, hogy a beteg hány éves, milyen kísérőbetegségei vannak, és mennyire erős testileg is, meg ha öntudatánál van, akkor motivált-e, harcos típus, vagy passzív, beletörődő. Az ilyen agilis hozzátartozók, mint Önök, sokat lendíthetnek a beteg javulásán később, de most sajnos a helyzet eléggé reménytelennek tűnik a leírásuk alapján, akárhol is kezelik. Kitartást és erőt kívánok a családnak!

Kérdés: 2013. január 18., 21:11 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 22:44
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Segítség kérés, ill. szakértői...
Tisztelt Doktornő! Édesapám (51 éves) több mint egy hónapja stroket kapott. Az itteni orvosok szerint 3*7 cm halt el az agyában valahol a bal...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...