Agyérgörgcs stroke?

A párom (37 éves, eddig ilyen gyógyszereket szedett: Coverex AS, Lokren, Rosuvastin, Frontin) 2 hete rosszul lett, fejtetőn tompa nyomást érzett hányingere ill. beszédzavara volt. Azonnal kórházba mentünk (Idegsebészet, Stroke) ahol megvizsgálták (szemmozgások, fogmutatás stb) majd CT is készült, amin egy "bal oldalon capsula interna hátsó szárában elmosódott kontúrú 8x3 mm-es hypodenzitás látható, friss vérzés nem ábrázolódott". Bent tartották a kórházban ahol 5 napig infúziót kapott. Erős dohányos is volt, de a kórházba való kerülést követően letette. A vérnyomáscsökkentőt ugyanolyan mértékben adták neki, mint ahogy azt szedte régebben is, de olyan alacsony lett a vérnyomása a kórházban (104/56 40-es pulzusszám) hogy a nyaki ultrahangra menet közben rosszul lett (összecsúszott a folyosón) . Ezután a kardiológiára vitték át ahol megállapították, hogy "hypotoniája gyógyszeres eredetű lehet". Ezt követően visszatérve a stroke osztályra a vérnyomáscsökkentőjét a felére csökkentették le. Többször mérték a vérnyomását, s a pulzusszámát. Ennek ellenére ha felállt az ágyról (mosakodás WC-re menés stb.) sokáig nem tudott állni mert a feje ismét nyomott ill. a hányingere lett s a pulzusszáma lecsökkent 50 alá. Ennek ellenére (hogy ezt mondta az orvosnak) 1 hete kiengedték a kórházból! Már több mint 1 hete itthon van és szinte csak feküdni tud, mert ha feláll huzamosabb ideig (még csak a lakásban is) nyom a feje (hol a tarkója, hol a fejtető) . (mivel a vérnyomását folyamatosan mérjük mióta kijött -ami egyébként 125/68 átlagosan 56-65-ös pulzussal) A kórházból ezekkel a gyógyszerekkel engedték haza: 1x75 mg Trombex, 1x10mg Roxera, 2x2, 5mg Coverex, 1x10 mg Lokren, 2x0, 25mg Frontin. November 21-re van MR vizsgálatra előjegyezve. Kérdésem, hogy ez normális dolog hogy nem tud még a lakásban sem (nemhogy kimennénk sétálni) hosszabb ideig fent lenni? A vér higítóhoz (Trombex amit kapott) kellene hozzászoknia vagy mi lehet a gond? Válaszát nagyon várva tisztelettel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

tisztelt Érdeklődő!

Kétségtelen, hogy 37 évesen egy stroke-n átesni nagyon komoly probléma. Igen, ez a betegség gyakran jár az Ön által panaszolt rosszulléttel, ez a betegség egyik tünete. nem a Trombextől van. És járhat súlyosabb tünetekkel is: bénulás, stb, amit szerencsére sikerült kivédeni a Trombex-el.

Nos, a párja túl van a nehezén. A kórházi megfigyelés már helyettesíthető az otthoni megfigyeléssel: az, hogy továbbra is kórházban marad, nem javítana többet az állapotán. Ez nem azt jelenti, hogy a párja egészséges, hanem azt, hogy további feltétlen kórházi megfigyelést már nem igényel, ápolása otthon is megoldható, az előírt gyógyszerek szedése és háziorvosi ellenőrzés mellett.

Remélhetőleg a párja állapota fokozatosan javulni fog. Ki kell tűzni kisebb célokat, fokozatosan és lassan haladva minden nap egyre több ideig és messzebb menjen el, akár bot segítségével, amit remélhetőleg később elhagy. Sok intézményben ezt Rehabilitációs osztályon teljesíti a beteg gyógytornász vezénylésével. Annak érdemes utánaérdeklődni, hogy az Önök közelében ez megvalósítható-e: ha a párja nem bánja, hogy még legalább 2 hétig kórházban marad. És sok településen működik a gyógytorna háziápolás keretén belül: ezt a háziorvostól érdemes megkérdezni.

Teljes felépülést kívánok a párjának, és szorongásmentes további életet Önöknek!

Kérdés: 2012. október 22., 14:56; Megválaszolva: 2012. október 25., 17:23
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...