Stroke után állapot és újabb stroke esélye

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám egy hónapja Stroke-on esett át. Elég gyorsan bekerült a kórházba, hamar megkapta a kezelést. Nem vérzés volt, vérrög, vérhígítóval kezelték. Két nap intenzív osztály után jobban lett, végül egy hét után hazaengedték, miszerint nem kell rehabilitáció mivel nagyon jól mozgott keze lába. Egészen mostanáig nem is volt semmi baj, be állították a cukrát, a vérnyomását, minden a megfelelő értéken volt. Tartotta a diétáját, minimális fizikai munkát már csinálgatott mozgás gyanánt. Mígnem tegnap reggel úgy ébredt, hogy meggyengült a bal oldala. Alig tudott már menni, végül kórházba került, ahol ct-t csináltak, de nem mutat semmit. Azóta a bal keze meg is bénult, nem mozog. A lába picit jobb. Kap infúziós kezelést és 72 óra megfigyelést javasoltak. Kérdésem az lenne, hogy ez gyakori eset e? Mitől alakulhatott ez így? Valamit nem jól csinált, talán megerőltette magát? Mik az esélyei a gyógyulásra? Most gyógytornászt rendeltek mellé, van e esély hogy ez segít rajta? Most is fenn áll a lehetősége agyvérzésre? Mivel 3 hónapig nem kezelhetik ugyanazzal a módszerrel, ha esetleg bekövetkezik egy agyvérzés mik az esélyei? Köszönöm mielőbbi válaszát

Dr. Kerekes Éva válasza stroke témában

Tisztel hozzátartozó!

Az ismételt stroke kialakulásának gyakorisága igen magas, mivel megmaradnak a rizokófaktorok (cukorbetegség, családi hajlam, életkor, túlsúly, szívbetegség és magas vérnyomás, szivritmuszavar, érszűkület, trombózishajlam) , ezek közül van, amit lehet mérsékelni, van, amit nem. A beteg legtöbbször erről nem tehet (kivétel, ha dohányzik, illetve ha nem tesz meg mindent a vérnyomás és vércukor normalizálódására, elhizás esetében nem törekszik testsúlyának csökkentésére) . A testmozgás, mozgás csak jót tesz, a stroke nem a túlhajszoltság miatt alakul ki, bár lehet a stroke-s betegnek olyan szivbetegsége, ami miatt fizikailag csak fokozatosan és mérsékelten terhelhető.

Az esélyek minden betegnél mások, ezért ezt még a kezelőorvosa sem tudja biztosan megmondani. De az biztos, hogy a második bénulásból nehezebb felépülni, mint az elsőből. A gyógytornász nagyon sokat tud teni érte, stabil állapotú betegnél gyakran többet, mint a neurológus (ha viszont a beteg súlyos álapotban van, és nem tud együttműködni a gyógytornával, akkor csak egy ismételt trombozist segít kivédeni a végtagok passziv kimozgatásával, ezt a hozzátartozó is meg tudja tanúlni) .

Az agyvérzéssel kapcsolatos kérdései alapján úgy gondolom, félreértette a kezelőorvos tájékoztatását. A leírás alapján annak, hogy most nem történt vérrögoldás, több szakmai oka is volt, jelenleg már nem volt esély arra, hogy sikeres legyen, ezért nem volt szabad megkockásztatni a vérzéses szövődmény magas kockázatát, ami a beavatkozással együtt jár.

Egyébként az az agyvérzés esélye mindig fennáll, de ennek általában nincs sok jelentőssége, mert a vérrög által okozott stroke önmagában is nagyon súlyos betegség. Viszont a vérrögoldás a vérzés esélyét jelentősen növelte volna.

sok türelmet kívánok az édesapja ápolásához!

Kérdés: 2011. december 12., 08:48 ;Megválaszolva: 2011. december 15., 00:00
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Segítség kérés, ill. szakértői...
Tisztelt Doktornő! Édesapám (51 éves) több mint egy hónapja stroket kapott. Az itteni orvosok szerint 3*7 cm halt el az agyában valahol a bal...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...