Epekő-táplálkozás műtét előtt

Tisztelt Doktor! Egy héttel ezelőtt egy eperohamot követően epekövességet diagnosztizáltak nálam, konzultáltam sebésszel, aki legközelebb májusban tud megműteni. Egy 2, 5 cm-s, és sok apró kövem van. A roham óta 4kg-t fogytam, mivel azóta alig tudok enni, állandó nyomást érzek az epe környékén és folyamatos teltségérzetet. Tudom, hogy a műtét előtt nem szabad lefogynom, de nem tudom, hogy kerülhetném el, mert a munkámból adódóan sem tudok egész nap folyamatosan enni, viszont egyszerre nem megy le sok étel. Hiába érzem, hogy rettentően éhes vagyok, néhány falat után hányingerem lesz, fájdalmat érzek, és rohamok törnek rám. Igyekszem nem enni olyat, amitől rohamom lehetne, viszont összeköthetőek a rohamok idegességgel vagy frontos időjárással is. Napi 3x1 No-Spa forte tablettát szedek. Az epehólyag azonban nincs gyulladásban, ezért nem számít sürgős esetnek. Kérem, adjon tanácsot, hogyan tudnám megőrizni a súlyomat, miközben nem ehetek akármit, mert nagyon félek egy újabb eperohamtól. Nem szeretnék a műtét előtt teljesen legyengülni. Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza epekő témában

Tisztelt Kérdező!

Első lépés a zsíros-fűszeres ételek kerülése. Ne egyen hüvelyes növényeket és puffasztó ételeket. Kerülje a szénsavas italokat, alkohol- és dohányzási tilalom. Amennyiben a panaszok fokozódnak ellenőrízni kell a májfunkciót, bilirubint. Ennek eltérése esetén a műtét, előtte egyéb szükséges beavatkozás sürgető lehet.

Kérdés: 2011. március 06., 11:56; Megválaszolva: 2011. március 08., 20:47
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Számos apró epekő
Tisztelt doktor úr! Hasi ultrahang vizsgálaton véletlen szerűen felfedeztek számos apró epekövet 5-10mm panaszom soha nem volt egyedül a tejes...
Mit tanácsol epekövesség műtét...
Tisztelt Doktor úr! Múlthéten kórházba kerültem, mint kiderült vakbélgyulladásom volt. Előtte hasi ultra hangoztak ahol kiderült, hogy kisebb...
Epekő: műtét vagy ultrahang
Tisztelt Doktornő! Már volt korábban epekő műtétem, ám most ismét szükség lenne rá, az orvosom viszont nem javasolja az újabb...