• Megnagyobbodott nyirokcsomó

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő!


        Három éve egy lassan növekvő fájdalmatlan nyirokcsomóm van a jobb mandulám alatt, kb 3cm nagyságú. Voltam laboron, az eredmények jók letttek. Ulltrahangon is voltam és kiderűlt, hogy a nyálkahártya lebenye. Az lett az eredmény, hogy nincs kóros elváltozás. De azt nem mondták meg, hogy mitől alakulhatott ez ki, és meddig fog még növekedni. Ettől függetlenül a közérzetem rossz, váladék jön fel a torkomon (erre kaptam Protonexa-t), az ádámcsutkám alatt sokszor olyan érzésem van, mintha nyomná valami a nyelőcsövem ilyenkor hányingerem van, nehezen kapok levegőt, nehezebben nyelek, és idegrendszerileg is megvisel, feszűlt, ingerlékeny, zavarodott és szorongásos vagyok ilyenkor. Általában reggel semmi bajom, de az este közeledtével egyre rosszabul vagyok. Mikor zuhanyzok, akkor szinte mindig előjönnek ezek a tünetek, nemtudom milyen összefüggés lehet közötte. Lehet a nyirokcsomónak nincs köze ehhez, mert nem ott érzem ezt a nyomást, de akkor mitől lehet? Ön szerint milyen vizsgálatot kellene csináljak, hogy kiderüljön mi bajom?

        (Nem dohányzom, nem szedek gyógyszert)


        Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomó-megnagyobbodás témában

        Kedves Kérdező!

        Ha jól tapintható a nyakon lévő duzzanat, vékony tűvel mintát lehet venni belőle, melynek szövettani vizsgálata  egyértelműen igazolhatja eredetét és meghatározhatja a további teendőket. Az emiatti idegeskedés pedig okozhatja az egyéb tüneteket.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

        Tisztelt kérdező!


        Levele alapján a nyakon, baloldalt lévő elváltozást inkább a nyálmirigy lebenyének vélem. Az, ha ez folyamatosan növekszik, az azért nem "normális" jelenség. Okozhatja nyálkő, vagy egyéb elváltozás is. Ez azonban nem áll összefüggésben panaszával.
        Ezt a jellegzetes gombócérzést, szorító érzést, ami gyakran fulladásérzésig fokozódik, és az ön által leírt szorongás kíséri, általában lelki bajok okozzák.Ez a stresszre, feszültségre adott pszichoszomatikus válaszreakció. gyakran kíséri pánikbetegség, depresszió, neurózisok. Ezek diagnózisa, kezelése pszichológus és pszichiáter feladata. Természetesen megelőző fül-orr-gégészeti vizsgálat után, mely a lehetséges szervi okokat kizárja (mint pajzsmirigy, nyelőcső, garat, gége betegségei).

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        Dr. Piros Zsuzsanna
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-23 18:57:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 06:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: