Nyaki nyirokcsomók

Tisztelt Doktornő! / Doktor úr! A napokban észrevettem egy csomó szerű pici duzzanatot a nyakamon. Ha jól tudom a fejbiccentő izmon. Elmentem háziorvoshoz aki szerint nem kóros (nem is csomó) és kenjem ízületi krémmel. Nem tudtam megnyugodni, emiatt megnézettem a pajzsmirigy, nyaki ultrahangon, ahol a lelet teljesen negatív, nincs kóros, minden rendben van, amit tapasztalok az 2mm reaktív nyirokcsomó. Az orvos meg is tapogatta a nyakamon amit érzek. Ön szerint megnyugudhatok? Ha az orvosok szerint nem kóros és mindent rendben láttak, mitől lehet megnagyobbodva a nyirokcsomó? (Nincs rossz fogam) Köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza nyirokcsomó-megnagyobbodás témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a megnagyobbodott nyirokcsomó ultrahanggal is meg volt vizsgálva, és aszerint reaktív a nyirokcsomó, akkor nagy valószínűséggel valamilyen fertőzésre reagált a nyirokrendszer. Sok esetben nincs is egyéb panasz, mert az immunrendszer a nyirokcsomók segítségével kordában tartja a kisebb gyulladást.

Nem feltétlenül rossz fog állhat a háttérben, a fejbiccentő izom felett és alatt felületesen és mélyebben is megtalálható nyirokcsomóknak a torok, garat és mandula területe a fő elvezetési területük, tehát inkább itt lehet valami. Ha a nyirokcsomója inkább a fejbiccentő izom mögött helyezkedik el, akkor valamilyen felső légúti fertőzés lehet a háttérben mert ezek pedig ezért nagyobbodnak meg elsősorban. Aggodalomra az adna okot ha viszonylag rövid idő alatt hirtelen nagyra nőne, porckemény tapintatúvá válna és a nyirokcsomó nem lenne mobilis, vagyis a szöveti kornyezettel szorosan kapaszkodó csomót tapintana, amelyet lazán nem lehet picit ide oda mozgatni.

Általában a nyirokcsomó megnagyobbodások, ha jóindulatúak, és fertőzés következtében nagyobbodtak meg, 1-1,5 hét alatt elmúlnak.

Ha továbbra is aggódik vagy egyéb panasza is lett kérem keresse fel ismét haziorvosát.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. július 30., 18:22; Megválaszolva: 2021. augusztus 02., 06:55
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Epstein bar vírus
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! 19 éves vagyok, mikor 16 éves voltam a jobb hónaljamban volt egy csomó begyulladva, mintát is vettek belőle és meg...
HIV-virus
Tisztelt Doktor ur/nő 28 -éves kétgyermekes anyuka vagyok, az lenne a kérdésem, hogy 10-év elteltével, jelenkezhet -e a fertözöttség gyanuja, vagy...
Csomó
Tisztelt Doktor/nő/! Ma reggel vettem észre, hogy a lágyéktájékomon van egy kisebb, jól kitapintható csomó. Ha megnyomom, fáj. Megduzzadt...
Hónalji elváltozás
Tisztelt Doktor Úr. tavaly októberben 2 db csomót mutatott ki az uh a hónaljamban. 14 és 19 mm nagyságúak. a nagyobból mintát vettek az eredmény...
Csomó a hónaljban
Tisztelt Doktor Úr. Uh és mammográfián a bal hónaljamban 2 db csomót találtak 1, 4 és 1, 9 cm. a nagyobb csomóból mintát vettek. Az eredmény: ...