Reflux és az alternatív gyógymódok

Egy éve diagnosztizáltak refluxot nálam, és lassan egy éve szedem a protonpumpa gátló gyógyszert. Eleinte teljesen jól éreztem magam tőle, az utóbbi pár hónapban azonban fájt a gyomrom és gyakran nyomást éreztem a jobboldali bordaív alatt. Az üzemorvos tanácsára szüneteltetem a gyógyszerszedést, most viszont visszatértek a korábbi nyelőcső panaszaim. Az interneten olvastam gyógygombák alkalmazásáról, és olyan feltevésekről, miszerint a reflux hátterében lisztérzékenység állhat, és a glükózmentes étrend javít az ilyen problémákkal küszködők életminőségén. Mennyi lehet ezeknek a cikkeknek a valóságtartalma? Létezhet, hogy a táplálékkiegészítőkként forgalmazott gyógygombák annyira jó hatásúak lennének? Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Szigeti Nóra válasza reflux témában

Tisztelt Kérdező!

A gyógygombák jó hatása refluxra nem hiszem, hogy bizonyított. Ha a gyógyszer elhagyását követően gyorsan kiújultak a panaszai, akkor nem érdemes azt elhagyni, viszont az új panasz miatt hasznos lenne hasi Uh vizsgálatot végezni. A lisztérzékenység nem áll összefüggésben a refluxszal, és a túlzott cukorfogyasztás mérséklésén kívül a glükóz megvonását sem javasolnám.

Tisztelettel

Kérdés: 2011. március 16., 14:16; Megválaszolva: 2011. március 17., 12:04
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e