Mit tegyek?

Tisztelt Dr.Plósz János Doktor Úr! Többször is számíthattam már Önre, újra a segítségét szeretném kérni! Csak szedem és szedem a gyógyszereket a refluxommal már 4 éve (controloc, nexium, nolpaza, rabyprex, pafenon, alusulin, motilium) , és mégis beteg vagyok. Igaz, a gyomorfájás (görcs) már csak ritkán van, és 1 éve már csak gyulladást találtak a tükrözésen szerencsére (első tükrözésnél kb.2, 5 éve nyelőcső és gyomorfekély volt rekeszizomsérvvel és patkóbélgyulladással) . A görcs ritkább, de a keserű íz visszacsorgását nem tudják mivel magyarázni, csak a refluxal. Gondoltam epe problémára is, de az orvos elvetette ezt. A terhességtől félek, mert azt mondta az orvos, hogy a reflux vetélést okozhat. Előbb gyógyuljak meg a refluxból. De hogyan? Betartom a refluxos étrendet, nem kávézom, nem dohányzom, nem iszom szénsavasat és alkoholt, nem eszem amit nem szabad (csak nagy ritkán családi ebédnél kóstolok)! A gyógyszert szedem becsülettel (+supradyne-t is) . Ideg alapon, főiskola alatt lettem beteg. Most arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom elhagyni a pafenont szép lassan 2-3 hét alatt, addig: -a 20mg-ot lefelezem (vacsora előtt szedem) és -iszom mellette a salvus vizet napi 2*fél decit reggel-este étkezés előtt 1 órával, és -a béres probiotikumot szedem minden nap. -Néha aloe vera géllel is kiegészítem ezt majd akkor, amikor a salvussal szünetelek (3 havonta 1 hónapot kell ha jól tudom, és addig majd aloe verát szedek) . Nagyon szeretném letenni a gyógyszert! De, szeretném erről az egészről az Ön véleményét meghallgatni! Ön szerint ez megvalósítható? És nem árthatok ezzel magamnak? Vagy mit tanácsolna Ön, hogyan tehetném le a gyógyszert? És terhesen és szoptatáskor milyen savlekötőt ajánl, amit naponta is szedhetnék majd? Nagyon várom válaszát, szívesen, örömmel fogadom minden tamnácsát! Előre is köszönöm szépen, és elnézését kérem a hosszú levélért!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Igen, leírása alapján a terv jó. Mindemelett a hasűri nyomás csökkentése (fogyás, tartós ülés kerülése) illetve a gyakori, de kis étkezések bevezetése segíthet a refluxból való kigyógyulásban. Ezen kívül fontos a stressz megfelelő feldolgozása (jóga, relaxatio, stb..) . Terhesség alatt általánosságban igaz az, hogy bármilyen gyógyszer csak a kockázat és a nyereség mérlegelésével adható, de a savcsökkentők jelentős része nem okoz problémát (leggyakrabban a ranitidin és a lansoprazol készítményeket javasoljuk) .

Kérdés: 2011. január 12., 10:09; Megválaszolva: 2011. január 13., 13:06
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Ppi csere segíthet e
Tisztelt Doktor Úr! Elkezdtem szedni az emozult, 2 x20 mg. 4 napig birtam szedni. Nagyon szédülök tőle, fáj tőle a gyomrom, úgy érzem, hogy szorít...
Mennyi PPI
Reflux lehetséges?
Nyelőcsőfekély
PPI gyógyszer csökkentése