Reflux okozhatja ezt a fájdalmat?

tisztelt Doktor Úr! 2010. márciusában fordultam az első gasztroenterológus orvoshoz torokban lévő gombócérzés és gyomorfájdalom miatt, amire Nolpaza gyógyszert írtak fel. Gyomortükrözéssel reflux betegséget állapítottak meg és a Nolpaza további szedését javasolták. A gombócérzés javult, azonban a jobb oldali bordaív alatt eleinte szúró-pontszerű, később előrehajlásra (ülő helyzetben) nyomorodó fájdalom jelentkezett, ami időnként sávszerűen az alsó hasrészben illetve keresztirányban is érezhető. Étkezéssel nincs összefüggésben, belgyógyász által végzett kézi vizsgálattal nem kiváltható, és csak fekvés közben múlik el. A délelőtti órákban jelentkezik, és késő délutánra oly mértékű, hogy ülni egyáltalán nem tudok. Mivel a Nolpaza szedése nem eredményezett javulást, felírták a Controloc-ot, vele egyidejűleg Domperidont. Helycobacter és laktóz érzékenység vizsgálatot végeztek, eredményük negatív. Két ízben végeztek hasi és kismedencei Ultrahangot, eredménye negativ. Vér-vizelet vizsgálat rendben. Társbetegség kizárása céljából vastagbéltükrözést végeztek novemberben, az eredménye negatív lett. Mivel a fájdalmak nem változtak, elmentem teljes hasi CT vizsgálatra, amelynek eredménye szintén negatív lett. A leletek alapján a második gasztroenterológus orvos kizárta a szervi illetve működési problémákat, sőt véleménye szerint ezek nem reflux-tünetek (egyáltalán nincs sav-visszafolyás, az éjszaka tünetmentes) , ezért javasolta forduljak ideggyógyászhoz illetve szedjek nyugtatókat. Többek között azért is, mert évek óta vannak alvászavaraim, amire altatót szedek. Abban kérném a Doktor úr tanácsát, hogy ezek után érdemes-e gasztroenterológust felkeresni újabb Reflux-gyógyszerek kipróbálása céljából, illetve elképzelhetőek-e ilyen tünetek idegi alapon. Gyakorlatilag nem tudom végigdolgozni ülve a napi nyolc órát, mert olyan mértékű nyomorodó fájdalmat érzek jobb oldalon. Köszünettel

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza reflux témában

Véleményem szerint sincs összefüggésben a jobb oldali fájdalom a reflux-betegséggel, valamint leírása alapján nem feltétlenül gasztroenterológiai probléma. Mindenképp érdemes a mellkasi gerincszakasz, illetve bordakosár mozgásszervi vizsgálata valamint felmerül a lehetősége annak, hogy a haránt vastagbél a máj és a bordakosár közé kerül és ennek nyomódása okozza a panaszokat (a fájdalom helyzet-függősége erre utal) . Sajnos ezt igazán diagnosztizálni nem tudjuk, megoldása is csak a hasfali izomzat erősítése és a rendszeres testmozgás lehet.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 05., 14:14; Megválaszolva: 2011. január 07., 17:01
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mennyi PPI
Reflux lehetséges?
Nyelőcsőfekély
PPI gyógyszer csökkentése
Gyomorhurut