Negatív endoszkópia-mégis reflux?

Van egy hosszú két éve elhúzódó problémám, amire a mai napig nem kaptam választ, orvostól- orvosig szaladgálásom eredményeként. 2006-ban azt vettem észre, hogy étkezés után elnehezültek a végtagjaim, felfúvódtam, feszülést éreztem a beleim környékéről, teltségérzet fogott el kis mennyiségű étel elfogyasztása után is. 102, 5kg voltam, és 1/2 év alatt lefogytam 76kg-ra. A tünetek idő közben bővültek, fájt a gyomrom környéke is, majd égésszerű érzet, fájdalom jelentkezett a mellkasom bal oldalán, egészen a bal hónaljamig. Késöbb észrevettem, hogy tejtermékek fogyasztása után a fájdalom élénkebb lett. A Máv kórház belgyógyászatán gyomortükrözés negatív lett. Időközben a tünetek hol erősödtek, hol gyengültek. 2008- ban drámai fordulat jött a fájdalom agreszív lett, teljesen az ájulás határára kerültem egy napon, kis étel elfogyasztását követően gyomor környéki fájdalom után kiszáradt a szám, elsötétült minden, és a mentő bevit a Honvéd kórházba a süferre aki tovább a kardiológiára helyezett, ahol hiába mondtam a gyomorpanaszaimat, nem foglalkoztak vele, sőt egy neurológus szerint rexetint kell szednem. Megjegyzem 2 perc beszélgetés után ajánlotta ezt nekem. Kipróbáltam és a gyomorégésem még erősebb lett, nem is szedem tovább. A tüneteimhez: puffadás, kevés étel után teltségérzet, étvágytalanság, gyomorégéshez, társúlt állandó böfögés, nehéz légzés, ami a böfögéseket követően elmúlik, szúró érzet a gyomorban, néha feljövö maró váladék stb. Elküldtek kardiológus szakorvoshoz a szív és érsebészeti klinikán, aki különösebben semmi kompromitálót nem talált a szívemen, és tovább küldött egy gasztroenterológus szakorvoshoz. Vácra mentem a gasztroenterológiára, ahol a tüneteimet elmondva az orvos kb 10 perc alatt megállapította, hogy a reflux szerinte kizárható, és továbbított hasi ultrahang, vérvétel, és ami röhely kardiológus szakorvosi vizsgálatra. Hozzáteszem a vizsgálatom összesen egy hasi megnyomkodásból állott. Csiki- csuki oda- vissza! Szenvedek, a gyomrom ég, és nem jutok előrébb két éve! Talán tudok segíteni magamon, keresztanyámnál találtam egy gyógyszert, amit Losec 20mg kapszulának hívnak. Elkezdtem szedni napi 1 kapszula. A 2. napon észrevettem, hogy enyhül az étkezést követö maró érzet a gyomromban, és mintha a tüneteim is tompúlnának, pl a böfögéseim száma drasztikusan csökkent. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit tegyek, ki tudna nekem a problémámra megoldást találni, szerintem a tüneteim a refluxhoz illenek a legjobban. Kérem ha módjában áll segítsen.

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Kedves Kérdező!

A negatív endoszkópos lelet nem jelenti azt, hogy nincs reflux-betegsége. A betegek 60%-a az úgynevezett non-erozív reflux betegségben szenved, ekkor panaszok vannak, de a tükrözés során a látott kép negatív. Leírása alapján ez tünik a legvalószínűbb diagnózisnak. Emellett ha a panaszok tejtermékek fogyasztásakor fokozódnak, laktóz intoleranciája is lehet. Javaslom, hogy erélyes savgátló gyógyszer (Losec, Lansone, Nexium, Pariet, Controloc, Noacid, Nolpaza) legalább két hónapos, rendes dózisú szedését. A gyógyszeres terápia mellett fontos a gyakori kis étkezés, a szénsavas italok, kávé, kakaó kerülése, ágyban a fejvég megemelése is. A salvus víz fogyasztásával is sok betegemnek van jó tapasztalata.

Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. június 08., 14:48 ;Megválaszolva: 2011. július 29., 13:41
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!
Kiújult a reflux
Lyrica jó lehet e