• Reflux gyógyszerszedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! 35 éves férfi vagyok és GERD és duodenitis lett legutóbb (kb. 2 éve) megállapítva gasztroenterológián gyomortükrözéssel. A tükrözés után azt mondta az orvos, hogy nem jól zár sem a felső izom, sem pedig az alsó izom, ezért sav csepeg a nyombélbe, emiatt van az begyulladva. Felírt lansoprazol hatóanyagú gyógyszert és azt mondta, ha nem használ, akkor a körzeti orvos majd írja át egy másikra. Mivel nem használt, így lett 40 mg rebaprazol hatóanyagú gyógyszerre váltás, amit jelenleg is szedek, kiegészítve olykor Venter graulátummal és olykor Cerucal tablettával. A rebaprazolt folyamatosan, naponta, megszakítás nélkül szedem. Próbáltam abbahagyni illetve az adagot csökkenteni 20 mg-ra, de csak 2 hónapig tudtam tolerálni, mert olyan erős nyelőcső fájdalmat éreztem, hogy szilárd ételt nem tudtam enni két napig, megijedtem és visszaálltam 40 mg rebaprazol gyógyszeradagra. Azonban úgy érzem, hogy így két év után kezdem megszokni, ezért pantoprazolra kellene átváltani. Sajnos kb. 25 - 26 éves koromban jelentkezett először a reflux tünetek. Elmentem vele a körzeti orvosomhoz, aki akkor Emozul 40 mg-ot írt fel. Azt több évig szedtem, majd idővel a szervezetem megszokta és lansoprazol hatóanyagra lett váltva. De az sem vált be, így a Controloc 40 mg-ra lett váltva. Az jó volt, szedtem elég sokáig, majd megszokás miatt rebaprazol hatóanyagra lett váltva. Többször is megpróbáltam abbahagyni a gyógyszerszedést illetve csökkenteni, de eddig sosem jártam sikerrel. Tervezem újra elmenni gyomortükrözésre. Nem rég olvastam egy cikket, amitől megijedtem: https://www.pharmindex-online.hu/hirek/a-tartos-protonpumpa-inhibitor-kezeles-noveli-a-gyomorrak-veszelyet Szeretném abbahagyni a gyógyszer szedést, de kilátástalannak látom az abbahagyás esélyét. Olvastam egy másik cikket, miszerint kb. 3 hónap folyamatos szedés függőséget okoz, és ha utána megpróbálják abbahagyni, akkor a gyomorsav kb. kétszeresre nő. Gyomorsav emelkedést tapasztaltam én is, amikor megpróbáltam abbahagyni a gyógyszerszedést. Mit tud javasolni? Életem végéig szedni kell a gyógyszert a függőség miatt? Nem lehet abbahagyni, leszokni erről? A Cerucal betegtájékoztatójában az áll, hogy maximum folyamatosan 7 napig szabad szedni. Hogyan célszerű alkalmazni? Lehet kúraszerűen pl. 7 napig szedés, 7 napig szünet, 7 napig szedés, stb. alkalmazni? Ha nem lehet abbahagyni a protonpumpa gátlók szedését, akkor hogyan lehetne segíteni azon, hogy ne alakuljon ki semmi probléma? Hallottam, hogy az U-vitamin (S-metil-metionin) segíti a sejtregenerálódást. Korábban gyógyszerként alkalmazták Magyarországon, manapság csak étrendkiegészítőként kapható (pl. Revita -U kapszula). Javasolja az U-vitamin szedést? DGL-t tartalmazó Gastro Bon, aloe-vera, gyömbér, reflux gyógyteák alkalmazhatók? Köszönöm előre is a segítségét! Üdvözlettel: József

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Az U-vitaminnal kapcsolatban nincs tapasztalatom, gondot biztos nem okoz, kipróbálni érdemes lehet. A régota fennálló panaszok és PPI-függőség miatt érdemes lehet akár sebészeti megoldásban is gondolkodni (anti-reflux műtét). Ezen kívül megpróbálható még egy új prokinetikum használata (Itopride 3x50mg), mert ez használható tartósabban is (a Cerucal vagy Domperidon helyett).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 16., 20:19; Megválaszolva: 2019. január 17., 10:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: