gombócérzés

Tiszteletem, Kb 3 éve diagnosztizáltak nálam refluxot, epés refluxot is. Erre PPI-t, Venter-t, motiliumot szedtem kisebb nagyobb megszakításokkal. Voltak jobb időszakok is, de most augusztus óta be kellett vennem napi 1-2 PPI-t (20 mg) . Most jutottam el oda hogy 1 nap általában egy 20 mg -os ezomeprazol elég 1-2 apo famotidin kiséretében, ezt is el szeretném hagyni, ha lehet. Viszont kb egy hete evés követően erős gombócérzés jelentkezett a szegycsontom feletti mélyedés magasságában, és többé kevésbé azóta is megvan, néha kisebb nyilalás a nyelőcsőben. Az lenne a kérdésem, hogy ez az érzés lehet nyelőcsőgyulladás miatt és célszerű a napi 1 PPI-t megtartani, hogy ne legyen szövődmény? Indokolt lehet alaposabb vizsgálat? A gombócérzés mennyire "elfogadható" reflux mellett? Nem érzem nehéznek a nyelést. Legutóbbi tükrözésem fél éve volt, a nyelőcső alsó harmada hyperaremias volt, de nem volt ez a gombócérzet, viszont elég kellemetlen "élmény" volt, nehezen tudták levezetni a csövet. Köszönettel, Zoltán

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A nyelési nehézség illetve nyelési fájdalom riasztó tünet lenne, de a gombócérzés miatt nem szükséges újabb gastroscopia (főleg ha fél éve történt az előző) . A terápia átmeneti emelését érdemes megpróbálni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset (gondolom, a diabates miatt ez amúgy is így zajlik) , illetve bevonószereket megpróbálni esetileg használni (Gaviscon, Venter) .

Kérdés: 2016. december 06., 08:46; Megválaszolva: 2016. december 12., 08:00
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Reflux gyógyszeres kezelése
Tisztelt Doktor úr, kérdéseim orvosilag diagnosztizált, több éve fennálló, nyákos felköhögéssel, torokkaparással, torokégéssel...
Nyelőcsőrák, fekély? Stressz
Tisztelt Doktor Úr. Problémám összetett és eléggé aggódom. Már bejelentkeztem vizsgálatokra de a magánszektorban is viszonylag sokat kell várni....
Reflux betegség
Gyomorpolip
Égő Gyomor!