Mit lehet tenni?

Üdvözletem! Kérdésem félig -meddig betegjogot érintő talán.Egy közeli ismerősöm családjában a lánya pszichés zavarban szenved. A diagnózist sajnos nem tudom, de magában beszél gyakran /kizárólag otthon/ és hangokat hall a fejében... A beteg gyógyszereket nem szed ha felír az orvos a számára. Azzal tisztában van olykor hogy beteg, de kórházba/pszichiátriai osztályra nem hajlandó menni. A javulása érdekében nem történik semmi, de hónapról hónapra rosszabbodik a helyzet, dührohamai vannak, senkire nem hallgat, nincsenek társas kapcsolatai, az emberek többségére utálattal tekint, lakásukban gyakorlatilag mindent összetört, de az édesanya tehetetlen, nem tud rá hatni, beszélni vele, viszont szégyentől tart egyrészt ha a hatóságokhoz fordulna, másrészt anyaként se képes a gyerekét pszichiátriára küldeni annak akarata ellenére, mivel korábban rendkívül megviselte a lányt amikor osztályra került. A kérdésem hogy kezelhető-e ilyesmi elzárás nélkül, egyáltalán mit lehet kezdeni a lányával, ha az nem hajlandó kezeltetni magát? Várja meg az ember ameddig komolyabb baj vagy tragédia nem történik?

Dr. Veress Dóra válasza kényszergyógykezelés témában

Kedves Kérdező!

A pszichiátriai betegeknél gyakran előfordul, hogy nincs betegség belátásuk, vagyos nem tartják magukat betegnek, nem akarnak gyógyszert szedni és kórházba feküdni. Ilyenkor a környezetben élőknek kell felelősen gondolkodniuk, és ha arra szükség van, mert a beteg ön- vagy közveszélyes, akkor értesíteni kell a háziorvost vagy kihívni az ügyeletes orvost, és annak segítségével kell mentőt hívni. Ha úgy adódik, akkor a mentők hívhatók egyenesen is, nem kell más orvosra várni.

Az ismerőse édesanyja téved, ha azt hiszi, hogy ezzel tesz jót a lányának, ha hagyja tombolni, és törni-zúzni. Nem attól lesz valaki jó anya, hogy nem avatkozik be a gyermeke viselkedésébe, hanem ha hozzásegíti a megfelelő orvosi ellátáshoz.

A kórházba szállítást követően bíró és igazságügyi elmeszakértő döt arról, hogy szükséges-e a kényszergyógykezelés. A gyógyszerek beállítása alatt kórházban kell maradni, majd rendszeresen orvosi ellenőrzésre járni.

Kérdés: 2011. július 29., 23:11; Megválaszolva: 2011. július 31., 23:59
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Édesanyám skizofrén?
Édesanyámnak kiskorom óta alkohol problémái vannak, de csak időszakosan. Az utóbbi időben úgy látom, hogy elfajulnak a dolgok. Rengeteget olvastam a...
Komoly pszihés probléma.
Gyógyszerkölcsönhatás
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról