• "Mit lehet tenni a zaklató szomszéddal?" - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Kihez fordulhatunk? Egy lakótársunk zaklatja a lakókat szóban, néha már tettlegesen. Jeleztük a háziorvosnak, a rendőrségnek, az illető orvosának is. Úgy tűnik nem tehetünk semmit. A gyógyszereit sem szedi." - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Kényszergyógykezelés csak akkor rendelhető el, ha egy személy erőszakos, büntetendő cselekményt hajt végre, és az elmeállapota miatt nem büntethető, illeteve előfordulhat, hogy ezt későbbiekben megismétli.

    Hirdetés

       A gondnokság alá helyezés


    A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér.
    A gondnokság alá helyezés >>

    Ekkor igazságügyi elmeszakértő vizsgálja a beteget. Kisebb súlyú bűncselekmény esetében egészségügyi intézményben is megtörténhet a kezelés.

    Hogyan lehet gondnokság alá helyezni valakit?

    Gondnokság alá helyezés akkor történik, ha az adott személy belátási képessége elmeállapot vagy szellemi fogyatékosság miatt hiányzik.

    Ilyen állapotok lehetnek: pszichotikus kórképek, fogyatékosság, demencia, bizonyos esetekben szenvedélybetegségek. Ebben az esetben szintén szakértői vizsgálat szükséges.

       A cselekvőképtelenség


    Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.
    A cselekvőképtelenség >>

    Amíg ilyen súlyos pszichiátriai kórkép nem alakul ki vagy az előbbiekben felsorolt cselekményt nem követ el az illető, addig pszichiátriai kezelés nem rendelhető el.

    Lehetséges, hogy az illető provokációi, kellemetlenkedései személyiségének része, esetleg személyiségzavara van. Ha jól értem, akkor az illető jár pszichiáterhez kontrollra.

    A kezelőrvos feladata állapotának rendszeres megítélése, ha nem szedi gyógszereit, válthat olyan terápiára, mely nem kerülhető ki.

    Amit tenni tudnak, hogy állapotromlásról továbbra is beszámolnak háziorvosnak, pszichiáternek, szükség esetén értesítik a rendőrséget.

      A kényszergyógykezelés szabályai


    A kényszergyógykezelés a személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmények, kóros elmeállapota miatt nem büntethető (a kóros elmeállapotnak mind az elkövetéskor, mind az eljárás során fenn kell állnia) elkövetőivel szemben alkalmazott, határozatlan időtartamú, szabadságelvonásával járó büntetőjogi intézkedés.
    Az intézkedésnek kettős funkciója van, egyfelől a beteg gyógyítása, másfelől az elkövetők zárt intézeti kezelése, azaz a személyes szabadság korlátozása és a bűnismétlés veszélyének megakadályozása által a társadalom védelme.
    Ebből adódik sajátos természete is. Jellege alapján inkább büntetőjogi intézmény, tartalma alapján viszont gyógyító jellegű egészségügyi intézményekhez hasonlít. A kényszergyógykezelés keretében ellátott kezelési tevékenységgel azonos ellátásban részesülnek azok a beutaltak is, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, és a büntetésük végrehajtása alatt váltak kóros elmeállapotúvá.
    A kényszergyógykezelés szabályai>>

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2010.03.23 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Pedofília és gyermekbántalmazás - Mit lehet tenni?

    A pedofília görög eredetű kifejezés, a "gyermek" és a "szeretet" szavakból tevődik össze. Az elsőre ártalmatlannak hangzó megnevezés mögött azonban súlyos szexuális aberráció húzódik meg, a serdülőkort el nem ért gyermekek iránti szexuális jellegű vonzalmat takarja.

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112.

    Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

    Mephedrone - Újabb életveszélyes drog a piacon

    Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

    "A nagybátyámat megölték!" - A jogász válaszol

    "A nagybátyámat meggyilkolta egy házaló árus. Nyakon és mellkason szúrta. Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A kényszergyógykezelés

    A kényszergyógykezelés egy speciális büntetőjogi intézkedés az egészségügy és a büntetés-végrehajtás határán: nagyrészt az egészségügyi szempontok a döntőek, viszont máshol túlsúlyba kerül a büntetés-végrehajtási jelleg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.