Mit lehet tenni a zaklató szomszéddal? - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent: 2010.03.23.

Kihez fordulhatunk? Egy lakótársunk zaklatja a lakókat szóban, néha már tettlegesen. Jeleztük a háziorvosnak, a rendőrségnek, az illető orvosának is. Úgy tűnik nem tehetünk semmit. A gyógyszereit sem szedi. - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Kényszergyógykezelés csak akkor rendelhető el, ha egy személy erőszakos, büntetendő cselekményt hajt végre, és az elmeállapota miatt nem büntethető, illetve előfordulhat, hogy ezt későbbiekben megismétli.

A gondnokság alá helyezés

A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér.
A gondnokság alá helyezés

Ekkor igazságügyi elmeszakértő vizsgálja a beteget. Kisebb súlyú bűncselekmény esetében egészségügyi intézményben is megtörténhet a kezelés.

Hogyan lehet gondnokság alá helyezni valakit?

Gondnokság alá helyezés akkor történik, ha az adott személy belátási képessége elmeállapot vagy szellemi fogyatékosság miatt hiányzik.

Ilyen állapotok lehetnek: pszichotikus kórképek, fogyatékosság, demencia, bizonyos esetekben szenvedélybetegségek. Ebben az esetben szintén szakértői vizsgálat szükséges.

A cselekvőképtelenség

Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.
A cselekvőképtelenség

Amíg ilyen súlyos pszichiátriai kórkép nem alakul ki vagy az előbbiekben felsorolt cselekményt nem követ el az illető, addig pszichiátriai kezelés nem rendelhető el.

Lehetséges, hogy az illető provokációi, kellemetlenkedései személyiségének része, esetleg személyiségzavara van. Ha jól értem, akkor az illető jár pszichiáterhez kontrollra.

A kezelőrvos feladata állapotának rendszeres megítélése, ha nem szedi gyógszereit, válthat olyan terápiára, mely nem kerülhető ki.

Amit tenni tudnak, hogy állapotromlásról továbbra is beszámolnak háziorvosnak, pszichiáternek, szükség esetén értesítik a rendőrséget.

A kényszergyógykezelés szabályai

A kényszergyógykezelés a személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmények, kóros elmeállapota miatt nem büntethető (a kóros elmeállapotnak mind az elkövetéskor, mind az eljárás során fenn kell állnia) elkövetőivel szemben alkalmazott, határozatlan időtartamú, szabadságelvonásával járó büntetőjogi intézkedés.
Az intézkedésnek kettős funkciója van, egyfelől a beteg gyógyítása, másfelől az elkövetők zárt intézeti kezelése, azaz a személyes szabadság korlátozása és a bűnismétlés veszélyének megakadályozása által a társadalom védelme.
Ebből adódik sajátos természete is. Jellege alapján inkább büntetőjogi intézmény, tartalma alapján viszont gyógyító jellegű egészségügyi intézményekhez hasonlít. A kényszergyógykezelés keretében ellátott kezelési tevékenységgel azonos ellátásban részesülnek azok a beutaltak is, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, és a büntetésük végrehajtása alatt váltak kóros elmeállapotúvá.
A kényszergyógykezelés szabályai

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

A gyermekkori zaklatás megélése életre szóló lelki sérülés

Hazánkban közel hat esztendeje hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt....

Orvosunkkal az internetes zaklatásról

Cyberbullyingnak nevezi az angol szakirodalom azt a napjainkban elterjedt jelenséget, amikor valakit telefonon vagy interneten keresztül megfélemlítenek...

Pedofília és gyermekbántalmazás - Mit lehet tenni?

A pedofília görög eredetű kifejezés, a "gyermek" és a "szeretet" szavakból tevődik össze. Az elsőre ártalmatlannak hangzó megnevezés mögött...

A kényszergyógykezelés

A kényszergyógykezelés egy speciális büntetőjogi intézkedés az egészségügy és a büntetés-végrehajtás határán: nagyrészt az egészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.