Fokozódó tünetek

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több mint másfél éve a következő panaszaim vannak amik az idő múltával fokozatosan erősödnek (22 éves ffi): Ébredés után pár órával elfáradok kimerülök és elálmosodom. Egyre gyakrabban fáj a fejem ami főleg monitor előtt ülés után jelentkezik vagy ha sokáig fény éri a szememet, ilyenkor a szemem bevéresedik. Egyre jobban romlik a memóriám és a koncentrálóképességem. A fejfájással nyaki fájdalom is jelentkezik. Se erőm se kedvem nincs semmit csinálni csak az úgymond kötelező dolgokra (iskola, evés, alvás) vagyok képes, egész nap levert vagyok. Kisebb fizikai megerőltetés (pl: konditerem) után a szívem elkezd szúrni, elszédülök és elfáradok (ez néha megerőltetés nélkül is jelentkezik) . A fejfájás fokozatosan erősödni szokott, és ha nem pihenek izomremegés, izomgyengeség is jellemző (főleg a kezekben) . A koncentrálóképességem a nap végére annyira romlani szokott, hogy beszélni is megerőltető, nem találom a szavakat, belebonyolódom a mondataimba nemtudok másra sem odafigyelni. Ébredés után 1-2 órát érzem csak magam jól. A szív szúrás csak 1-2 hónapja jelentkezett, előtte agyi problémára gyanakodtam de az MR vizsgálat semmi károsat nem mutatott ki, majd EKG vizsgálat sem. Tanácsát kérném, hogy mi lehet a probléma. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fáradtság témában

Tisztelt Kérdező!

A leírtak alapján nehéz pontos diagnózist, tanácsot adni, a napi

elfoglaltságok, alvással, pihenéssel töltött idő ismerete sokat

segíthetne. Az MR, EKG vizsgálat azt mutatja számomra, hogy történt

kivizsgálás testi betegségek irányába, úgy tűnik negatív eredménnyel.

A felsorolt panaszok, utalások alapján az alábbi megfontolnivaló

gondolatok jutottak eszembe:

1. Említi, hogy panaszai jelentős része (szemfájdalom, fejfájás, nyaki

fájdalom, fáradtság, álmosság) a monitor előtt ülve éri. Lényeges kérdés,

napi hány órát tölt a számítógép előtt ülve? A monitor figyelése nagyon

megerölteti a szemet, ennek jele a szem kipirosodása, szemfájdalom,

szúródás, szemszárazság.

2. A képernyő nézése közben tartósan felvett, alapvetően megterhelő,

helytelen testhelyzet gyakran okoz nyaki, deréktáji fájdalmat. A nyaki

gerinc megterhelése pedig többnyire fejfájással jár, a szemek

megeröltetése (esetleges látásromlás) szintén fejfájást okozhat.

3. A másnapi frissesség alapja, mondhatnám feltétele a kielégítő

mennyiségű és minőségű alvás. Távol álljon tőlem a feltételezés, de fontos

megemlíteni, hogy a rendszeres éjszakázás leggyakoribb tünete a másnapi

fáradtság, álmosság, fejfájás, koncentrálási nehézség. Az alváshiány

rendkívüli módon lecsökkenti az ember figyelmi és koncetrációs

képességeit.

4. Azt írja, hogy kisebb fizikai megterhelésre is elfárad, szédül, de a

konditerem erre nem jó példa. Szerintem a konditerem, különösen alkalmi

jelleggel nagyon megeröltető lehet. A sport lényeges a jó közérzet

megteremtéséhez, de nagyon fontos a fokozatosság és a rendszeresség.

Állóképesség szerzéséhez jobbnak találnám a rendszeres kerékpározást,

futást.

5. Szívszúrást, szédülést, gyengeséget esetleg a fáradtság megszüntetésére

fogyasztott nagyobb mennyiségű kávé, ne adj Isten energiaital is okozhat.

Ezek használata mindenképpen mérséklendő lehet. Ráadásul ebben az esetben

a következő éjszakai alvás is veszélybe kerül, továbbrontva a helyzetet.

Tanácsom, a napirend átgondolása, a monitor előtt töltött idő drasztikus

lecsökkentése (napi 1/2-1 óra) , rendszeres mozgás, étkezés, napi 8 óra

alvás biztosítása, kávéfogyasztás mérséklése (max. napi 1-2 csésze) ,

kikapcsolódást nyújtó társas programok beiktatása. Amennyiben panaszai ezt

követően is fennállnának, pszichiátriai szakrendelés felkeresése javasolt,

depresszió irányában történő kivizsgálás céljából.

Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. június 25., 22:36; Megválaszolva: 2008. június 25., 22:36
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?