Köszönet

Tisztelt Dr. Farkas Ágnes!

Nagyon köszönöm, hogy segit. A családom mellettem áll csak az a baj, hogy elég rosszúl közelitik meg a dolgokat. Szégyenlem ha ennem kell és igy is lelkiiseretfurdalásom van ha eszem ők pedig folyton veszekszenek velem, hogy egyek.Persze ehez társúl még a hipochondria is. Valóban igaza van félek attól, hogy megbetegszem de attól is félek, hogy hizni fogok. Még mindig számolom a kalóriákat, ma fél sérgarépát ettem, két sós rúdat ami kb 10cm hosszú szójából, 2 kis savanyú uborkát valaint sütöttem csak rozslisztből az is teljeskiörlésű sós akármit ami 1 mm vastag és 2 cm széles egy kis almát, most este pedig megleptem magam egy 0.5 % zsirtartalmú tejeskávéval, nos ezt mind összeszámolva kb 200kcal ami 50 el több mint eddig és máris úgy érze hizom és megyek felpróbálni a nadrágaimat, hogy rámférnek e.

Nekem sokat segit az Ön levele nagyon szépen köszönöm és számitok a további lelki táaszára.

Üdvözlettel,

Erika

Dr. Fáklya Mónika válasza táplálkozási zavar témában

Kedves Erika!

A tejeskávé már egésszen jól hangzik.:) Én minden reggel azzal kezdem a napot, finom, lendületet ad, és a tej igazán tápláló, egészséges. A főzőcske is jó ötlet, picit lehet bátrabban nekiállni. Nemcsak a minimum adagot kell elkészíteni, hanem többet is, hátha később megkívánná, az a jó, ha van. A végeredmény sajnos még mindig kevés. 200 kalóriától nemhogy hízni nem fog, de még továbbra is fogyás lesz az eredmény, egyszerűen orvosilag lehetetlen ilyen kalóriabevitellel hízni, nem számít, hogy mit érez, és mennyire sovány. Nincs kedve leírni az adatokat? Hány cm, hány kg, milyen a haskörfogata cmben? És persze az életkor is sokat számít. Csak nekem is támpont, hogy tudjam, sikerül-e eredményt elérnie.

Fontos tudnia, hogy nem baj, hogy a kalóriákat számolja, de ennél nagyon, nagyon jó lenne, ha a nap végére többet kapna. És próbáljon meg ne haragudni a szülőkre, ha belegondol a helyzetükbe, megérti hamar. Képzelje el, hogy van egy kishúga, vagy akár egy kislánya. Mitől lesz egy anya boldog? Ha látja, hogy a gyermeke szépen, egészségesen fejlődik, növekszik. Bár Ön nem érzi, de tudja, hogy nagyon sovány, és azt is tudja, hogy nem eszik eleget. Ez egy kívülállónak sokkal tragikusabb megélni, mert amit Ön sikerként könyvel el, rémisztő, és félelmetes, ezért a szülők nem is tudják kontrollálni az érzelmeiket. Az anyai szeretet végtelen, nincs határa, és emiatt szélsőségesen reagál bármilyen a szeretet célpontját érő károsító hatásra. Ő is csak fél, éppen úgy, ahogy Ön. Mert Ön is fél. Attól, hogy hízni fog, attól, hogy túl sovány, és attól, hogy nem lesz egészséges, azért, mert érzi, hogy így nem jó, és változtatni szeretne. Nagyon, nagyon szeretném, ha elmenne egy pszichiáter orvoshoz, mert szüksége van arra, hogy azt a támogatást megkapja, amire szüksége van, hogy lássa, mi a jó, mi az elég, mi a sok, mi a kevés. Nagyon nehéz probléma a mostani, és tudom, hogy nekem is azért ír, mert segítsére vágyik, és annyira szeretnék segíteni ebben, de sajnos tudom, hogy nem én vagyon a teljes megoldás. Bármikor szívesen olvasom a leveleit, megpróbálok segíteni, és nagyon örülök, hogy legalább ennyire tudom támogatni a kis lépésekben, amiket megtesz az egészsége felé.

Amit javasolni szeretnék, hogy legyen egy nap kis hal is, és tejeskávé is. Ha mellé jön a teljes kiörlésű "valami", és gyümölcs, zöldség is, akkor már egészen szép lépést tenne az összetett táplálékok felé. Így lassan, lassan fel tudná építeni a helyes táplálkozást. Ha többet enne, akkor testmozgással szép formákat tudna felépíteni, de csak fokozatosan, és megfelelő étkezés mellett, különben annyira felborul az anyagcsere, hogy kórházba kerülhet. Ehhez először a táplálkozásnak kell kiegyensúlyozottabbnak lennie.

Nem írja, hogy milyen méretűek a nadrágok, de el kell fogadni, hogy a kis nadrágok az egészségtelen testre valók. Amikor egy felnőtt nő gyerekméretekben jár azt mutatja, hogy a teste elmarad attól, ahol járnia kellene. Tehát nem a nardág a mérvadó, de tudom, hogy ettől fog nagyon izgulni. Mégis néhány nagyobb, esetleg régebbi nadrágot is elő kellene vennie. Keresse meg azokat a darabokat, amiben megdícsérték, hogy csinos, és még Ön is tudta, hogy nem túl sovány. Ezek szinte biztos, hogy túl nagyok lesznek most, ez lehet, hogy picit ijesztő lesz, de ezeket kell próbálgatni majd.

Írjon újra, várom a levelét, és remélem a nagy lépést is megteszi hamarosan, hogy orvosi, személyes segítséget kér. Már most is olyan bátor, mert ír az érzéseiről, minnél többet beszél róluk, annál könnyebb lesz élőben is elmondania.

 

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. április 13., 22:14; Megválaszolva: 2010. április 13., 22:14
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Tehetetlenség
Üdvözlöm! A testvérem régóta próbál fogyni, pedig nem igazán van rá oka. Nem sovány, nem húsos, tökéletesen átlagos. Ő 26 éves és kamasz kora...
Tanácstalan vagyok
T. Dr, Dr nő! Van egy 11 éves fiam, aki sportol (foci) . 30kg és 150cm. Az evése, ha annak lehet nevezni szinte nulla. A reggeli kb fél pohár tej...
Szkizofrénia
Melyik antipszichotikum lenne a...
Allandoan fennallo deperszonalizaciora (4 honapja) probaltam ripedont, amitol fel szemtol (0,5mg) parkinsonom lett. Utana olanzapint amitol fel szemtol (2,5...
Gyógyszerek, mellékhatások...
Üdvözlöm, Tanító Nikolett vagyok! Szeretném a segítségét kérni. Szorongásos pánikzavart állapítottak meg nálam tavaly márciusban. Akkoriban...