Pszichiátriai vizsgálat

Tisztelt Dr. Diószegi Judit!

Nagyon köszönöm a válaszát (autista tünetek - egypetéjű ikrek) . A mostani kérdésem arra vonatkozna, hogy mire számíthatok egy gyermekpszichiátriai vizsgálatot követően? Úgy tájékozódtam, hogy autista diagnózist csak 4-5 éves kor körül adhatnak. Azt azonban meg tudják majd mondani nekem, hogy érdemes-e ezzel a kérdéssel foglalkozni? Akár ki is zárhatják?
Igaz az, hogy a tünetek az idő múlásával erősödnek, fokozódnak? Most ugyanis abban reménykedünk, hogy nem folyamatosan produkálják a tüneteket és csak néhány percig, bár naponta többször és sajnos egyre gyakrabban (pl. repdeső kézmozdulat) .

Köszönöm ismételt válaszát!

Üdvözlettel: Éva

WEBBeteg Szakértő válasza autizmus témában

Kedves Éva!

Először a problémát védőnőjének kellene jeleznie, aki segítséget is tud adni abban, hogy kinél jelentkezzenek. Egyáltalán nem biztos (a leírt kép nem egyértelműen mutatja) , hogy autizmus vagy hasonló diagnózishoz jutnak (valóban később szokták felállítani, mert még változhat a helyzet) , de érdemes lenne szakembernek is látnia a gyerekeket. Lehet, hogy lakhelyük közelében van speciálisan hasonló problémákkal foglalkozó szakrendelés, pszichológus, óvoda, iskola stb. A vizsgálat után meg tudják mondani, hogy felmerül-e valamilyen gyanú és akkor ennek megfelelő fejlesztést, későbbiekben óvodát javasolnak. A vizsgálat ki is zárhatja az autizmust, de az is lehet, hogy későbbi vizsgálatot kérnek, mert jelen pillanatban még nem egyértelmű a klinikai kép. Ezt pontosan csak a vizsgáló szakember tudja majd megmondani.

Kérdés: 2010. február 15., 17:37 ;Megválaszolva: 2010. február 15., 17:37
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Autizmus vagy utánzás, bizonytalon...
Kedves Doktor No! Azzal az aggodalommal fordulok onhoz, hogy idosebbik fiam (7eves) sulyosan autista, kis fiam 20 hoanpos 1 eves koraig teljesen korahoz...
Gyermekkori autizmus
Tisztelt Szakértő! 3 éves kisfiamat 1 évvel ezelőtt gyermekkori autizmussal diagnosztizálták, azóta járunk korai fejlesztésre: egyéni...
Adhatok e az autista kisfiamnak...
Elvegeztek egy intollerancia tesztet, mi szerint a kisfiamnak semmit nem szbad enni, amit eddig hajlando volt megenni, sajnos a tejtermekek is 3 plusszosak...
A három éves gyermekünk nem beszél...
Tisztelt szakerto! Szeretnem megkerdezni, hogy ha egy 3 eves gyerek meg nem beszel, es elegge ideges, nem erdekli semmi es nem ert semmit, lehet autista? Ha...
Autista-tünetek
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kétéves egypetéjű ikerfiaim vannak. Több, mint egy éve érzem, hogy valami nem stimmel náluk, nem úgy fejlődnek...