Autizmus gyanú?

Kedves Doktornő! Kisfiam 1 hét múlva 1 éves, a státuszkérdések alapján úgy látjuk kicsit elmarad az elvártaktól, így a párom "kutatásba" kezdett, amely alapján azt gondolja, hogy kisfiúnknál erős gyanúja lehet az autizmusnak, de legalábbis autisztikus tüneteket mutat. Én laikusként ezt fenntartásokkal kezelem, de a következők miatt nagyon-nagyon aggódom: - Még nem tudott áttérni a darabos étkezésre: most jutottunk el oda, hogy egy kis abonett kenyeret/babakekszet szívesem elrágcsál és a főzelékben megeszi a puhára párolt rizst. Védőnőnk szerint ez összefügghet azzal, hogy nem tud még ülni (csak a sarkán/fordított Wben): kicsit laza a csípője, de már gyógytornázunk. Pár hete feláll, bútorok mellett lépked, de még lábbujjhegyezik is. - Nem hallgat a nevére: néha odafordul ha szólítom, oda is jön, ha hívom, de ez a kevesebb alkalom, így nem hiszem, hogy tudatos. Hallásaval nem hinném, hogy baj vam, mert egyéb külső zajokra élénken felfigyel. Babakocsizás közben különösen elmélázik, olyankor egyáltalán nem figyel az ismerős hangra (mintha nem érdekelné a beszéd, csak "gondolkozna") , az sem zavarja, ha eltűnök a látótérből. Otthon ez nem így van, igényli a társaságunkat, szemkontaktust tart, ránk mosolyog. - Nem mutogat, nem utánoz, nem tapsol. Sem akkor nem mutat, ha én kérdezem, hogy hol van valami, sem akkor, ha valamit szeretne. Ha én mutatom neki, hogy "ott a maci/apa stb.", akkor követi a mutatás irányát. - Játékát tekintve ugyan szereti betenni/kinyitni az ajtókat/fiókokat ezt azért nem hosszú ideig csinálja és van, hogy hátranéz figyelik-e, mert aztán talál magának más felfedeznivalót. Előfordul, hogy az autói kerekét is pörgeti, de azt sem sokáig és rendesen is játszik velük. Egy játékkal semnl foglalatoskodik túl sokáig, szereti ha labdázunk/kockázunk vele, aktív baba, sokat jön-megy. Ha meglát minket mosolyog, a maga módján "megszeretget" bennünket, idegenekkel először tartózkodó, de fokozatosan meg tud barátkozni. Mászni ugyan tud, de szinte teljesen kimaradt nála (egyébként nálam is, nem tudom ez lehet-e genetikai hajlam) , inkább kúszik. Szavakat még nem mond, de gagyog. Ön szerint valóban felmerülhet nála autizmus vagy lehet, hogy csak megkésett kicsit? Érdemes lenne esetleg megmutatni a Bp-i Korai Fejlesztő Intézetben? Védőnőnk szerint még nagyon kicsi, ráadásul fiú, így legyünk vele türelmesek. Csak hát nagyon aggódunk miatta. Köszönettel: A.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza autizmus? témában

Tisztelt Kérdező,

Először is, szeretném leszögezni, hogy én felnőttekkel foglalkozó pszichiáter vagyok, a csecsemőkori elváltozásokhoz, lemaradásokhoz nem értek. Általánosságban mégis elmondhatom, hogy az autizmusdiagnosztizálása 1 éves korban még nem lehetséges. A fejlődésben eltérnek a gyerekek, egyes lemaradásokat később pótolnak. Pontosabb véleményért autizmus területén járatos gyermekterapeutát kéne keresni.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. április 10., 15:01; Megválaszolva: 2021. április 26., 22:04
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kezeletlen pszichiátriai betegség...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy nagyon komoly problémával szembesültem, melyhez a segítségét, útmutatását szeretném kérni, hogy merre induljak...
Lehet hogy szociopata pszichopata...
Tiszelt Dr.Nő! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges-e hogy pszichopata lettem / vagyok ? Kiskoromba a szülői bántalmazás is ért ,és nem igazán lett...
Gyógyszerek szedése rendben van igy?
Kedves Doktornő! Már 20 éve szedek gyógyszereket,alvás zavar depressió ,nyak tarkó merevedés,ezek a panaszaim.2020 januártól felfordult kicsit az...
Gyógyszer leszokás.
2004-ben kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak. Közepes fokú anxietas, dysthymia. Azóta változtak az életkörülményeim...
Rossz közérzet, félelem, és...
Tisztelt doktor úr/nő. Körülbelül egy éve kezdődtek a problémáim. Eleinte este sokszor elalvás előtt amikor már szinte félálomban voltam akkor...