• A gyermekünk nem beszél, lehet autista?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Nő! Szeretném kifejteni a kérdésem, lehet picit hosszú lesz ezért elnézést.Van egy 22-hónapos kislányom.És van egy autista 19éves öcsém. A félelmem az hogy Nehogy a kislányom is autista. Szeretném kikérni a véleményét mit gondol erről.Leírom pontosan a lányom viselkedését.Nem nagyon akar beszélni, annyit mond:anya, mama, inni, adjál, nem, jajj. Ennyi de ezt is ritkán mondja. Ami még nekem furcsa és nemtudom a többi gyerek csinál e ilyeneket hogy egymás mellé rakosgatja a ceruzákat könyveket játékokat. Akkor körbe körbe szokott szalatgálni. Amikor örül akkor picit mintha repkedne. Egyépként van ez a mágneses rajz tábla rajzol rajta, szóval alapvetően okos kislány és nagyon dacos is.Csak arra figyel ami érdekli, szemkontaktus az van. Ölelgetni szeretgetni jobban csak nekem engedi. Mindent megért, hallása is jó Nagyon akaratos kislány ezért nehezen tanítható de hajlik rá. Hintalovazik, csúszdázik, hintázik, kis motrozik.Kirakja a fa kirakóst. Az ételt kezébe veszi és eszik egyedül.inni is iszik egyedül. Sajnos nem nagyon vagyunk gyerekek közelében mert ahol lakom nincs ra lehetőség. Félek hogy öcsém is rossz hatással van rá rossz példát mutat mert a lányom látja hogy sikongat, fejét üti, kiabál. Próbálom azért távol tartani Nemtudom ön szerint ez csak dac és megkésett beszédfejlődés vagy valami más? Esetleg autizmus? Nem azt mondják ez nem örökölhető Nagyon aggódom Kérem nyugtasson meg hogy a lányom nem autista Tisztelettel Anita

        Dr. Balogh Andrea válasza a autizmus témában

        Kedves Kérdező! Azt gondolom hogy a kislánya viselkedése valószínűleg annak köszönhető, hogy keveset van gyerekek között, illetve öccse viselkedése is egyfajta minta lehet a számára. Mindazonáltal azt javaslom, hogy olyan szakemberrel is beszéljen - gondolok itt gyermekorvosra, védőnőre - aki ismeri a kislányt és látja a viselkedését, az egész kislányt összességében, ez sokat segíthet. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Dr. Balogh Andrea
        gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Balogh Andrea

        Kérdés: 2015. március 25., 13:54; Megválaszolva: 2015. március 27., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: