Depressziós kezelése

Tisztelt Dr Nő! Egy kis táv-segítíséget szeretnék kérni Öntől. 2014 óta vagyok pánikbeteg citapram-ot szedek, eddig 10mg-ot. Az utóbbi időszakban rossz helyzetbe kerültem, édesanyám előrehaladott stádiumú rákbeteg, a férjemmel együtt ott kellett hagynunk a munkánkat, lassan negyed éve ápoljuk, teljesen elveszítettük a saját életünket és nem igazán látom hogyan tovább. Pár hete voltam pszichiáternél, felírattam a gyógyszereim. Ő is említette,hogy nagyon úgy tűnik,hogy depressziós lettem. Ez azóta rosszabbodott. Teljes érdektelenség, nagyon sokat sírok csak úgy random, kiváltó ok nélkül borzasztóan agresszív vagyok, sokat alszom-nap közben is rendszeresen és kerülöm a humán társaságot. Öngyilkssági gondolataim nincsenek, bár sokszor mondom azt,hogy jobb lenne meghalni. Felerősödtek az ízületi fájdalmaim, a testtartásom megrogyott kedvetlen vagyok, gyakorlatilag mindent muszájból csinálok. Teljesen elzárkózom és eltávolodtam mindenkitől mostanra. Az egyetemen is halasztottam az utolsó félévet,mert nem éreztem képesnek most magam a folytatásra.Az lenne a kérdésem,hogy ez esetben mennyire lenne célszerű emelni a gyógyszerem? A dührohamoknál vagy ha rám jön a sírás 0,25-ös xanaxot veszek be, nem minden nap csak amikor szükségét érzem. Mit tudnék még tenni a javulás érdekében? Köszönettel Zsuzsa

Dr. Pálvölgyi Rita válasza depresszió kezelése témában

Tisztelt Kérdező,

A Citapramot lehet emelni, akár a duplájára is. Az is lehetőség, hogy más gyógyszerrel próbálkoznak, ha ez nem bizonyul hatékonynak a depresszió kezelésére. A Xanax szedése függőséget okozhat, úgyhogy azzal óvatosan.

Amit javasolnék e mellett, hogy gondolják át, hogy tudnának könnyíteni az életükön. Egymást váltani az ápolásban, külső segítséget igénybe venni, felváltva dolgozni, nem tudom. Ezeket nyilván Önök látják, hogy milyen lehetőségek vannak ebben a nehéz helyzetben.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. február 07., 19:28; Megválaszolva: 2022. február 08., 10:03
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok
skizofren vagyok?!
Antidepresszáns elhagyása
Hipnózis dadogás ellen