Szülés utáni depresszió

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Szülés utáni depresszióval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 17 hónapos a kisfiam és bár sima terhesség illetve szülés volt (orvosi szempontból) a mai napig elég feszült a vele való kapcsolatom. Lényegében születése óta küzdünk az éjszakai nem alvással, ami egy bizonyos korig normálisnak tekinthető, de 17 hónap után már azt gondolom, hogy már nem. Több szakrendelésen voltunk a problémával (alvásambulancián, gasztroenterológián, FOG-en, stb) de sehol nem találtak semmit, a gyerek egészséges. Végül legutóbb neurológián voltunk, ahol a doktornő szintén azt állapította meg, hogy a gyerek egészséges, szerinte velem van a baj (PPT depresszió) és pszichológiai kivizsgálást javasolt. Úgy véli, hogy az én feszültségem miatt nem alszik a gyerek éjjel, ami ha igaz is, egy ördögi kör, hisz amíg nem tudom kialudni magam és éjjelente többször is arra ébredek, hogy a gyerekem úgy sír, mint akit ölnek, nem is fog a feszültségem elmúlni. Tény, hogy születése óta van köztünk feszültség, nem tudok úgy tekinteni rá, ahogy más anyukák mesélnek a gyerekükről. Tanácsot azzal kapcsolatban szeretnék kérni, hogy hol lehet ilyen jellegű kivizsgálást kérni (Budapesten)? Vagy ilyesmit csak magán praxisban végeznek? Ha igen, tud javasolni olyan orvost, aki ilyen jellegű problémával foglalkozik? Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza szülés utáni depresszió témában

Kedves Kérdező!

Nem említi, hogy járt-e orvosnál a saját panaszaival, vagy csak "házilag" diagnosztizálta a szülés utáni depressziót. Ha az utóbbi történt, akkor javaslom, hogy keresse fel a legközelebbi pszichiátriai gondozót vagy ambulanciát, ahol egy elbeszélgetés alapján eldöntik, hogy pontosan van-e és ha igen, akkor mi a baja. Nem biztos, hogy depresszió, lehet, hogy szorongás az, amit érez. Az állapota beazonosítása utána a kolléga azt is megmondja, hogy milyen megoldásokat javasol. Itt szóba jöhet a gyógyszeres kezelés vagy a pszichoterápia, esetleg ezek kombinációja. Javaslom ezek mellett, hogy próbálja levezetni a feszültségét valamilyen módon. Ez lehet sport, jóga, meditáció, relaxáció. Ez utóbbiak elsajátítására és a pszichoterápiára elsősorban magán úton van lehetőség, sajnos TB által finanszírozott formában csak kevés helyen elérhető az ilyen kezelés. Budapest környékén dr. Nyikon Tündét tudom ajánlani, ha rákeres a neten, akkor gyorsan megtalálja.

Kérdés: 2012. augusztus 15., 17:39; Megválaszolva: 2012. augusztus 18., 00:21
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet a bajom??? Félek
Antidepresszáns okozta hízás
Ripedon kihagyása;
Megbolondultam vagy csak gyógyszer...
Üdvözlöm Azt szeretném megtudni hogy ez mitől van már nagyon meg vagyok ijedve nem tudom beteg lettem? mostmár többször és napi szinten elofordul...
Antipszichotikum, meddőség?
Kedves Doktornő! 40 éves férfi vagyok, 9 éve küzdök extrém szorongással, pánikbetegséggel. Többféle pszichoterápián át a relaxációs...