Generalizált szorongás

Tisztelt doktor úr/doktornő! 25 éves túlsúlyos(117kg) l, dohányzó nő vagyok. 4 hete jelenkezett először egy pánikroham féle érzés, halálfélemmel társulva. Szédültem, hevesen vert a szívem, leizzadtam, gombóc érzés a torokban (150/90) vérnyomásom volt, gyomorfájdalmam is jelentkezett. Ezután jelentkeztem kivizsgálásra, ahol ekg (de akkor is 190/120 volt a vérnyomásom) , vérképet csináltak, és semmi szervi elváltozást nem találtak nálam. Későbbiekben is voltam vérvértelen ott egy kicsi eltérés volt a koleszetinél, húgysavnál, máj fukcióknál, de nem mondták, hogy bármi komolyabb bajom lenne. A dohányzásomat is lecsökkentettem napi 13 ről, 2-3 szálra.Végül felkerestem egy pszichiáter szakembert, aki végül is megállípította, hogy szorongásos tüneteim vannak, és erre kaptam 1 cipralexet, és 3 szor frontint. 6 napja szedem ezeket a gyógyszereket, és eléggé rosszul érzem magam. Torkomban gombóc, szem környékem érzékeny, melegség érzés, alvászavarom van, és még mindig eszembe jut néha hogy meghalok.. A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszerek megemelhetik -e a vérnyomásomat (eddig 120-130, most pedig 150-es a vérnyomásom? Mikor múlhatnak el ezek tünetek? Hogyan segíthetnék még magamon a gyógyszereken kívűl? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza szorongás témában

Kedves Kérdező!

A magasabb vérnyomást okozhatja a gyógyszer is, meg a szorongás is, de ugyanígy a túlsúly és a mozgásszegény életmód is. Ha a Frontin szedése mellett csökken a vérnyomása a korábbiakhoz képest, akkor a betegség miatt volt magasabb, ha tovább emelkedik, akkor a gyógyszer lesz az oka.

Valószínűleg unja már, de a testsúlya normalizálásával sokat lehetne javítani a helyzetén. A rendszeres, kiegyensúlyozott étrend és a fokozatosan emelkedő intenzitású mozgás a testi és lelki állapotán is sokat javít. A mozgás mindemellett segít megszabadulni a feszültségtől és a stressztől is, ami egyértelműen szorongáshoz vezet. Javaslom, hogy tanuljon meg relaxálni, meditálni, sajátítsa el a helyes hasi légzést és gyakorolja is ezeket a technikákat a mindennapokban és a szorongásos rosszullétek alatt is. A jógázást kifejezetten ajánlom, mivel nem csak lelkileg erősít meg, de testileg is átmozgat. Ha van lehetősége rá, hogy felkeressen egy pszichoterapeutát, akkor az lenne a legjobb megoldás a szorongásos panaszaira.

A gyógynövények közül a citromfű, levendula, komló jól csökkenti a szorongást és az alvászavarokat is rendezi. A macskagyökér (valeriána) kivonatot tartalmazó szerek szintén kipróbálhatóak. Homeopátiás szerek közül a Sedatif PC-t tudnám javasolni.

Kérdés: 2012. augusztus 11., 11:24; Megválaszolva: 2012. augusztus 13., 00:39
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság