Spina bifida

Tisztelt Doktor Nő / Úr! Negyvenegy éves vagyok, elég sokat fáj a nyakam, és felkerestem egy ortopéd orvost, aki röntgen felvételt kért a nyaki csigolyákról. A röntgen eredménye a következő lett: A nyaki gerincen mérsékelt degen elváltozások a C IV-es csigolyán részleges spina bifida, jelenleg műtéti beavatkozást nem igényel.. Ahogy láttam a röntgen felvételt mikor a doktor úr nézte, úgy láttam, hogy a fent leírt csigolya van szétnyílva, nem pedig a két csigolya közt van a rés. Doktor úr szerint ez születési rendellenesség. Érdeklődni szeretnék, hogy mit lehetne tenni, mivel már sokszor annyira fáj a nyakam, hogy meg sem tudom mozdítani, illetve egy idő után a fejem is megfájdul. Továbbá sokat fáj a hátam a derekam és a térdeim is. A doktor úr még a leletre felírta a következő diagnózisokat: Arthrosis, k.m.n., Spondylosis, k.m.n., Cervicobrachialis syndroma, lumbago ischiasssal, Synovitis és tenosynovitis, k.m.n. A térdemről is készült röntgen felvétel, melynek eredménye: a medialis ízületi rés beszűkülésével járó arthrosis. Érdeklődnék, azzal kapcsolatosan, hogy a 2006.-ban diagnosztizált betegségeimnek van -e köze ezekhez az ízületi problémákhoz, a betegségek a következők: Progresszív szisztémás sclerosis, lokalizált scleroderma (morphea) , Raynaud-syndroma, secunder. Mielőbbi válaszát várom, hogy mi a teendő mivel már a fájdalom csillapító nem használ Dolgit 800 mg, illetve Keplat tapasz, illetve befolyásolja-e a 2006-ban diagnosztizált betegség ezeket a tüneteket. Tisztelettel: Mária

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Németh Ágnes válasza spina bifida témában

Kedves Mária!

Ahogy az orvosa is mondta a spina bifida (nyitott gerinc) egy születési rendellenesség, mely így nem áll összefüggésben a 2006-ban diagnosztizált scleroderma nevű betegségével. Azonban amennyiben csak részleges, mint az Ön esetében is, sokszor tünetmentes marad és csak későbbi életkorban derül rá fény, sebészeti beavatkozást pedig nem igényel.

A térdízület panaszokat pedig kopásos eltérések okozzák a röntgen leírás szerint, így valószínű, hogy ez sem függ össze a sclerodermával.

Kezelését tekintve, amennyiben alapbetegsége nyugalomban van, úgy megpróbálható fizioterápia, mely szintén enyhítheti a fájdalmakat. Emellett azonban a rendszeres mozgásnak is nagyon nagy jelentősége van. Egy speciális gyógytorna, melyet az ember rendszeresen végez, megelőzi a panaszok kiújulását.

Gyógyszeresen pedig porcépítők szedése szintén megpróbálható. Amennyiben fájdalomcsillapítóként a nem szteroid tartalmú gyógyszerek nem elégségesek, úgy tramadol tartalmú készítmény megpróbálható.

Kérdés: 2012. május 11., 21:04; Megválaszolva: 2012. május 17., 18:49
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?