maximalizmus?

Kedves Piroska! Kislányom májusban lesz 7 éves és még most is óvodás(2014 szeptemberében kellett volna kezdeni az iskolát) , mert az óvónők és az én véleményem alapján is sokat fejlődik még szeptemberig mire iskolába fog menni. A problémánk abban nyilvánul meg, hogy türelmetlen ha valamit nem ért meg elsőre (sokszor olyan dolgokat szeretne tudni ami még nem az ő korosztályának való, pl. hogyan tud felrepülni egy repülőgép vagy ha sütünk valamit akkor tökéletesen tudni akarja mit miért és hogyan csinálunk, ha az ő szintjén mondom el, akkor elégedetlen) , és nem tud dönteni ha valamit megkérdezünk tőle, hogy melyik ételt vagy játékot szeretnéd. A válasza: én nem tudok dönteni. Viszont 5 éves kora óta olvas(frusztrálta, hogy a 20 éves bátya a 17 éves nővére és a szülők is tudnak olvasni) . Kérdezgette a betűket és spontán megtanulta. Nagyon szépen rajzol, megyei, óvodai versenyt nyert. Elképesztő fantáziája van, sokszor úgy érezzük, hogy 10-12 éves gyermeknek megfelelő (pl. rajzszakkörön vicces télapót kellett rajzolni és azt rajzolta, hogy a télapó ott áll szívecskés alsónadrágban, mert egy kiskutya rángatja a nadrágját) . Azt még tudni kell róla, hogy ő balkezes, lisztérzékeny. Sehol nem érzi szerintem ennek hátrányát (elfogadja a diétáját, de most már szóvá teszi ezeket a különbségeket) . Ezt azért említettem meg, hogy ha esetleg ön lát ebben valamit. Köszönöm válaszát! Szilvi

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza karakter, temperamentum, hajlam, adottság témában

Kedves Szilvi!

Kislányát nyitott, érdeklődő, okos gyermeknek írja le, aki élénk fantáziával bír, jó a rajzkészsége, spontán módon megtanulta a betűket megkülönböztetni egymástól stb, de TÜRELMETLEN! Ez valószínűleg Önöknek, szülőknek, pedagógusoknak okoz problémát és nem a gyereknek! Ő valószínűleg ilyen karakter. Temperamentumos, néha hirtelen természetű, bár időnként döntésképtelennek tűnik. Nem értem igazán, hogy mi is a problémájuk vele. A lisztérzékenységnek és balkezességnek mindenesetre ehhez semmi köze. Ha nem tudnak megfelelő magyarázattal szolgálni neki, akkor talán az időigényesebb és teljesebb verziót kell választani, amihez vagy a könyvtárat használják - megtanítva egyben ennek használatát - vagy az internetet. Ha kirívó magatartási nehézséggel állnának szemben, akkor azt javasolnám, hogy forduljanak szakemberhez. Bár lehet, hogy talán Önnek lenne szüksége egy megnyugtató, tisztázó beszélgetésre.

Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

www.pszichoszerviz.hu

Kérdés: 2015. január 27., 19:51; Megválaszolva: 2015. január 28., 11:37
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám
Miért érzem ezt