Gyógyítható a streptococcus agalactiae?

Olyan kérdésem lenne, hogy a mai napot Streptococcus fertőzést állapítottak meg nálam, szeretném megtudni, bár kérdeztem, de magától is szeretném hallani, hogy mitől kaphattam el ezt, nemi úton lehet ilyet elkapni? A másik felet kell esetleg valamivel kezelni? Ettől még élhetek vele nemi életet? Vagy csak óvszerrel? Vagy menjen el ő is urológushoz kivizsgálásra? Neki lehetnek valami tünetei? Előfordulhat, hogy már régóta van ez a bajom, mert a kislányom szülés közben kapott egy fertőzést, ami miatt antibiotikumos kezelést kapott egy hétig. Olvastam, hogy szülésnél is komplikációk adódhatnak, ha ilyen fertőzése van valakinek, de nem egyből ismerhető fel a baj. Most kenőcsöt kaptam rá, ettől kigyógyulhatok a bajomból? Mennyi az esély a teljes gyógyulásra?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza streptococcus agalactiae témában

A Streptococcus B-t (agalactiae) illetően a tények:

A nők 15-25%-a (minden 4-5. nő) tünetmentes hordozó (a hüvelyben) . Az összes szülésre vetítve 1000-ből 1-2 esetben, a hordozó anyák közül 1000-ből 10 esetben, illetve a hordozók körében koraszülés, intrapartum láz vagy idő előtti burokrepedés esetében 1000-ből 40 esetben alakul ki súlyos újszülöttkori B csoportú Streptococcus kiváltotta sepsis (vérmérgezés) . A korai forma (a születés után 6-12 órával tüneteket okozó) halálozása akár 25% is lehet, koraszülöttekben ennél is magasabb, illetve a túlélők körében nagy az idegrendszeri károsodás aránya. A késői fertőzés (születés után 3-4 héttel) inkább a meningitis (agyhártyagyulladás) formájában jelentkezik, melynek halálozása 50-70%-ot is elérhet, a túlélők körében magas idegrendszeri károsodási aránnyal. Ezek a szövődmények a vajúdás alatt bizonyos tünetek jelentkezésekor (vagy a kórokozó kimutatása után akár a vajúdás előtt) alkalmazott antibiotikum (penicillin) adásával megelőzhetőek.

Hangsúlyoznám, hogy a "hordozók körében 1000-ből 10 esetben alakul ki újszülöttkori sepsis" egyúttal azt is jelenti, hogy 990 esetben (azaz 99%-ban) nem lép fel ez a szövődmény.

Ha Ön nem terhes és panaszmentes, kezelés nem is feltétlen szükséges, a partnert sem kell feltétlen kezelni. A "kenőcsöt kaptam" orvosilag nehezen értelmezhető - ha a megfelelő antibiotikumot tartalmazó kenőcsöt kapta, az hatékony lesz.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. február 28., 17:09; Megválaszolva: 2011. március 06., 14:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés