Spina bifida és szülés

Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! Én jelenleg 26 hetes terhes vagyok. 2000-ben volt egy balesetem, ami által a bal csípőlapátom megrepedt és a sebészem állítása szerint és ortopédiusok szerint rosszul forrt össze és ezáltal becsípődött egy ideg. Tenni nem tudtak semmit és csak izomlazítót és fájdalomcsillapítót írtak fel nekem rendszeresen.Illetőleg a leletemen az is szerepel, hogy: spina bifida S.I., a bal ízület elmosódottabb. A bal csípőm, és bal oldalon az csípőlapátomon a mai napig szoktam fájdalmat érezni és zsibbadni is szokott a teljes bal lábam, illetőleg a bal csípőm jóval kötöttebb is, mint általában. A kérdésem arra irányulna, hogy mennyire befolyásolja ez a szülést? Szülhetek-e természetes módon vagy a császármetszés marad? A terhesség alatt milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni a csípőm állapotát? Illetőleg a nyitott gerinccel kapcsolatban azt szeretném megkérdezni, hogy öröklődik-e? Utoljára 2003-ban voltam orvosnál a problémámmal, mert nem tudtak segíteni és nem szerettem volna évekig fájdalomcsillapítón és izomlazítón élni.Próbáltam együtt élni ezzel a problémával és úgymond nem tudomást venni a fájdalomról és a zsibbadásról. Terhességem kb 10 hetétől azt vettem észre, hogy fáj a csípőlapátom azon a helyen, ahol el volt repedve és a zsibbadás is újra jelentkezett. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel L. Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a spina bifida, terhesség témában

Tisztelt Katalin! A spina bifida az esetek 95%-ában nem öröklődik, az esetek kis részében változó jelleggel mutathat öröklődési tendenciát (ha a családban már az egyik gyermeknél volt, az ismétlődési kockázat az átlagos 1/1000 élve szülés előfordulásnak kb. 8-szorosa). Környezeti hatások is hozzájárulnak (legismertebb a folsavhiány). Azonban a terhesgondozás alatti ultrahangvizsgálatokkal jól felismerhető, ha az Ön állapotát ismerték, erre ráadásul biztosan még nagyobb figyelmet fordítottak, tehát feltehetőleg ilyen probléma nincs. A császármetszés kérdését az dönti el, hogy a medencesérülés és ennek következményei okoznak-e olyan deformitást a szülőcsatornában, mely a spontán hüvelyi szülést lehetetlenné tenné, tud-e a megfelelő szülési pozícióban (háton fekve, felhúzott térdekkel, vagy guggolva, vagy térd-könyök helyzetben stb.) elhelyezkedni, illetve erőkifejtésnél (tolásnál) van-e, várható-e a medencesérülés miatti fájdalom. Ezek eldöntéséhez mindenképp érdemes szülész véleményén kívül ortopéd-traumatológus, illetve szükség szerint neurológus véleményét kikérni. A spontán szülés megkísérlése vagy az automatikus császármetszés eldöntése ezen vélemények áttekintése után a szülészorvos feladata lesz. Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. augusztus 16., 15:09; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 17:27
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás