Adókedvezmény - spina bifida

Tisztelt Címzett! Még 20 éves koromban megállapították, hogy a folyamatos derékfájdalmam oka egy keskeny spina bifida az S I-en. Torna, úszás mellett szinte nem is veszem észre. Orvoshoz nem is jártam emiatt, maximum hogy fűrdői kezeléseket felirassak. Az egyik kérdésem az, hogy az ilyen, szinte tünetmentes nyitott gerinc esetén is lehet adókedvezményt igényelni? A háziorvosom szerint igen, de nincs olyan leletem, ahol szerepelne a gerinc hasadék BNO kódja - mindenütt csak a spina bifida megnevezés szerepel. Elmentem ortopédushoz, aki szerint minimum 50% mozgáskorlátozottsâg esetében igényelhetnék adókedvezményt. Amitől messze állok. Az ortopédus orvos kérésére készült egy röntgen felvétel az L-S szakaszról. Hibátlan gerinc szakasz, csak a lumbosacralis rés dorsalisan mérsékelten beszűkűlt. A leletkiadó asszisztenst megkérdeztem, hogy a keskeny rés az S I csigolyáról összefort-e. A hölgy szerint valószínűleg azért nincs a leleten, mert spina bifidája szinte mindenkinek van, nem írták rá külön. Nem az orvostudomány a szakterületem, emiatt szeretném azt is kérdezni, hogy valóban ez a szokás, hogy nem írják rá a leletre, mivel jelentéktelen? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza spina bifida témában

Tisztelt Kérdező!

A gerinchasadék és a spina bifida ugyanaz, amely valóban szerepel a súlyos fogyatékosságnak minősülő kormányrendelet mellékletében.

Leírása szerint az Ön esete nem tűnik egyébként súlyos fogyatékosságnak, az újabb rtg felvételen nem is szerepel. A rtg felvételeket nem az asszisztensek leletezik, hanem a radiológus orvosok, az adóigazoláshoz a szakvéleményt pedig az ortopédus szakorvos állítja ki, vagy javaslata alapján a háziorvos. Tehát a lelettel, esetleg a röntgen felvétellel (kérésére kiírják CD-re) kellene visszamenni az ortopédiai rendelésre.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2020. március 02., 16:12; Megválaszolva: 2020. március 08., 17:54
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lép hiányából fakadó eljárás
Herpesz vírus (vérvétel)
Kérdőjeles probléma
Mai válaszra kérdés
Allergi miatt szenvedek tanácsot...