• Fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő!

        43 éves háromgyermekes anyuka vagyok. Hosszú éveken keresztül (12) spirált használtam fogamzásgátlásként, de egyre erősebb lett a menstruációm. Levetettem a spirált és fél év pihenő után a nőgyógyász progeszteron injekciót ajánlott. Nem szeretek semmilyen drasztikus beavatkozást ezért halogattam a beadását. Időközben myomát találtak a méhfalamon elöl, ami egy év alatt másfél centivel nőtt (most 2, 5 centis). Az orvos ismét az injekcót ajánlotta, mondván ez megakadályozza a myoma gyors növekedését. Mivel erősen vérszegény vagyok (a legutóbbi novmberi vérvétel során 4 volt a vas értékem) azt monta az injekció ezen is segíteni fog. Idén február 8-án kaptam meg az injekciót, de a vérzésem nem múlt el. (Az orvos szerint ez természetes!? ) Tegnap azonban olyan erős lett a vérzés, hogy éjjel 2x is ruhát kellett cserélni. Úgy gondolom, ha továbbra is így marad az nem túl egészséges. Feltehetőleg nem adatom be a következő adagot, de mit tudna ajánlani fogamzás gátlásra, ill. a mostani erős vérzéssel kapcsolatban tudok-e valamit tenni?

        Üdvözlettel: Vica

        WEBBeteg szakértő válasza a bő menstruáció témában

        Kedves Vica!

        Az ideális megoldás Önnek a hormontartalmú, méhen belüli fogamzásgátló, a Mirena lenne. Egyrészt csak helyi hatása van a hormontartalmának, így nem kell az egész szervezetet kitennie magas dózisú hormonnak, viszont a helyi hatás következményei a méhnyálkahártya elvékonyodása és a miómák méretének a csökkenése lenne, így a vérzészavarok esélye csökkenne, és keveseb vért veszítene. Egy nagy hátránya van az eszköznek, ez pedig az ára, több, mint 40.000 ft-ba kerül. De néhány hónap alatt talán össze is gyűjthetné az árát, mert ilyenkor megérné megpróbálni az eszközt.

        A vérzés miatt pedig mindenképpen orvoshoz kellene mennie, mert bizony vérszegénység, súlyos esetben shockos állapot is kialakulhat, ezért a bő vérzés kontrollt igényel.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-03-05 21:43:21; Megválaszolva: 2010. március 05., 21:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: