Nőgyógyászati nagyműtét

Tisztelt Doktornő (Úr)! Nyolc évvel ezelőtt cervixcarcinóma in situ miatt conisatio-n estem át, (HPV-t is kimutattak) azóta (is) sajnos rendszertelen a mensesem, de a szövettan és a P teszt jó volt. Erős, sokszor darabos a vérzés, emiatt többször történt abrasio, és most a legutóbbi beavatkozás után a szövettan sajnos egy ilyen eredménythozott: "hyperplasia glandularis cystica endometrii" Az orvosom szerint "nem ég a ház", lehet várni esetleg néhány hónapot, de valószínűleg műtét vár rám, teljes méh és petefészekeltávolítás... Sokszor fáj a hasam, az orvos szerint a szövetmegnövekedés miatt, és gyulladás is van. Kérdésem, hogy a fentiek tükrében indokolt-e a teljes nagyműtét, mert az orvosom szerint a petefészek rendellenes működése okozza a bajt. Hormonterápiát hosszú távon nem kaphatok, mert vérnyomáscsökkentőt szedek. Kérdésem még, hogy milyen változásra számíthatok a műtét után, sok helyen riasztó dolgokat írnak le, a petefészek hiányára vonatkozóan... Válaszát köszönettel várom!

Dr. Farkas Ágnes válasza méh témában

Tisztelt Kérdező! A korrekt válaszhoz azt is tudni kéne, hogy hány éves hölgyem., De a leirt adatok alapján a műtét a végleges és megnyugtató megoldás. A műtét után hormonpótló kezelésen kell rész venni és akkor nem lesznek RIASZTÓ dolgok. Dr. Csősz György nőgyógyász Kedves Hölgyem! Az első műtét az akkori betegséget valószínűleg meggyógyította, hiszen azóta a rákszűrése rendben van. A jelenlegi problémája hátterében állhat hormonális ok, esetleg a méhen levő jóindulatú daganatok is okozhatnak hasonló panaszokat. A legutóbbi eredmény arra utal, hogy a méh nyálkahártyája kórosan megvastagodott, ami rendellenes, bővebb vérzést okoz, ennek oka lehet a petefészek rendellenes működése. Sajnos nem említette, hány éves. A műtét jellegét az is meghatározza, hogy klimax közelben van-e már? Illetve, hogy gyermeket terveznek-e még?, Amikor eltávolításra kerül a méh mellett a petefészek is, akkor tulajdonképpen egy mesterséges klimaxot hozunk létre, ennek megfelelő tünetekkel. Mindezeket figyelembe véve, orvosával megbeszélve döntsenek közösen a műtétről, egyenlőre nincs sürgető ok, ráér végiggondolni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2008. október 10.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Mitől nőtt meg a méh és lehetek e...
Jó napot! Tavaly januarba mehszajsebet kezeltek nalam. A rák szűrés eredménye jó lett. Hormonvizsgalatot csinaltak ennek is jo az eredménye. Akkori vizsgálaton...
Teherbeesés
Ma voltam nőgyógyásznál és a leletemen ez áll: kis hypoplasias rfv. uterus. Ez mit jelent? esetleg nehezebben eshetek teherbe, vagy egyáltalán nem emiatt?...
CT eredmény..
Kedves Ágnes! Köszönöm a választ, amit kaptam a myoma kérdésemre. Azóta kész lett a ct vizsgálat és annak eredményét illetve egy részletét leirnám itt."...
Allergia
Kedves Doktor Nő/Úr! Április elején egy méhszúrást kaptam az állam és az alsó ajkam közötti területre, ami kissé feldagadt. Calcimusc-ot kaptam. a duzzanat 3...
Kisebb méh
Tisztelt Válszoló! Ma voltam nőgyógyásznál feliratni a fogamzásgátlómat. Most véletlenül egy másik orvoshoz mentem, mint aki először felírta. 19 éves vagyok...
Nőgyógyászati probléma, nem szűnő...