Nőgyógyászati nagyműtét

Tisztelt Doktornő (Úr)! Nyolc évvel ezelőtt cervixcarcinóma in situ miatt conisatio-n estem át, (HPV-t is kimutattak) azóta (is) sajnos rendszertelen a mensesem, de a szövettan és a P teszt jó volt.Erős, sokszor darabos a vérzés, emiatt többször történt abrasio, és most a legutóbbi beavatkozás után a szövettan sajnos egy ilyen eredménythozott: "hyperplasia glandularis cystica endometrii" Az orvosom szerint "nem ég a ház", lehet várni esetleg néhány hónapot, de valószínűleg műtét vár rám, teljes méh és petefészekeltávolítás...Sokszor fáj a hasam, az orvos szerint a szövetmegnövekedés miatt, és gyulladás is van.Kérdésem, hogy a fentiek tükrében indokolt-e a teljes nagyműtét, mert az orvosom szerint a petefészek rendellenes működése okozza a bajt.Hormonterápiát hosszú távon nem kaphatok, mert vérnyomáscsökkentőt szedek. Kérdésem még, hogy milyen változásra számíthatok a műtét után, sok helyen riasztó dolgokat írnak le, a petefészek hiányára vonatkozóan.... Válaszát köszönettel várom!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza méh, petefészekeltávolítás témában

Tisztelt Kérdező!

A korrekt válaszhoz azt is tudni kéne, hogy hány éves hölgyem. De a leirt adatok alapján a műtét a végleges és megnyugtató megoldás. A műtét után hormonpótló kezelésen kell rész venni és akkor nem lesznek RIASZTÓ dolgok.

Dr. Csősz György nőgyógyász

Kedves Hölgyem!

Az első műtét az akkori betegséget valószínűleg meggyógyította, hiszen azóta a rákszűrése rendben van.

A jelenlegi problémája hátterében állhat hormonális ok, esetleg a méhen levő jóindulatú daganatok is okozhatnak hasonló panaszokat. A legutóbbi eredmény arra utal, hogy a méh nyálkahártyája kórosan megvastagodott, ami rendellenes, bővebb vérzést okoz, ennek oka lehet a petefészek rendellenes működése.

Sajnos nem említette, hány éves. A műtét jellegét az is meghatározza, hogy klimax közelben van-e már? Illetve, hogy gyermeket terveznek-e még? Amikor eltávolításra kerül a méh mellett a petefészek is, akkor tulajdonképpen egy mesterséges klimaxot hozunk létre, ennek megfelelő tünetekkel.

Mindezeket figyelembe véve, orvosával megbeszélve döntsenek közösen a műtétről, egyenlőre nincs sürgető ok, ráér végiggondolni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2008. október 10., 22:54; Megválaszolva: 2008. október 10., 22:54
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam