HPV oltás + torokgyulladás, nátha

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! HPV oltással kapcsolatos a kérdésem. Lányom 13 éves lesz október végén. Október 10-én kapta meg az első HPV oltását (Írországban, ugyanis itt élünk) . Az oltás után kicsit fájt a karja, délután gyengeségre, enyhe fejfájásra, hányingerre panaszkodott. Említette azt is, hogy kicsit fáj a torka. Másnap (szerda) délután fejfájás, hányinger jelentkezett, majd hányt, és 38, 6 C-os láza volt. Ugyanezen a napon erősebb torokfájásra panaszkodott. Csütörtökön, 12-én napközben jobban érezte magát, inkább a torokfájás és a kezdődő nátha volt kellemetlen. Délután 37, 5 C-ot mértünk, ami lázcsillapító nélkül lement bő egy óra alatt 37, 0 C-ra, később 36, 5 C-re. Ekkor a (torokfájáson kívül) csak enyhe fejfájást említett. A torka piros volt, néhány fehér pontocskával. Péntektől kezdődően kizárólag a torokgyulladás és nátha tünetei voltak, a nátha volt a legerősebb, a torokfájás fokozatosan csökkent. (Esténként paracetamol tartalmú forró italt kapott, napközben mézes teát ivott) . Laikusként az oltásról annyit tudok, hogy legyengített vírust "kap" a szervezet, amivel könnyen megbirkózik. Az aggodalmam az, hogy a lányom szervezetében most egyszerre volt jelent több vírus is, az oltással kapott HPV, valamint a torokfájást illetve a náthát okozó vírus. Ez így okozhat problémát? Nem történhet meg, hogy a szervezet esetleg nem tud megbirkózni ennyi vírussal egyszerre, és esetleg a HPV vírusa mégis elkezd szaporodni a szervezetében, anélkül, hogy ennek most még látható jele lenne? Ha ennek van esélye, mit tehetek, milyen vizsgálatra, esetleg kezelésre van szükség? Kell valamire figyelnem a második oltásnál (ami áprilisban aktuális)? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel H. Bernadett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza HPV oltás témában

Tisztelt Kérdező!

A HPV oltásban nem legyengített vírus van, hanem a vírusnak bizonyos részei (fehérjéi) , amik élettelenek, ezért nem képesek megbetegíteni a szervezetet, legyen az bármennyire is legyengült. A torokgyulladás és nátha egyébként nem okozza a szervezet legyengülését, nem hat ki az immunrendszerre, és az is valószínű hogy ugyanaz a vírus volt felelős az összes tünetért.

Az oltás biztos hogy nem fog problémát okozni, efelől megnyugodhat, semmilyen teendő nincs.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. október 17., 14:24; Megválaszolva: 2017. október 25., 20:54
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Cervarix vagy Silgard
HPV vírus ellen szeretném beoltatni magam de nem tudom a két vakcina közül melyiket válasszam a Cervarix-ot ami a 16.18 vírus ellen nyújt védelmet...
Beoltassam magam?
Másfél évvel ezelőtt Condylomáim voltak a hüvelybemenet környékén. Ezek a Condyline ecsetelés és az Isoprinosine kúra hatására elmúltak 2 hónap...
Érdemes e oltatni?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném tudni, hogy érdemes e kérni a HPV- vírus elleni védőoltást, ha ezt a vírust már kimutatták a szervezetben? Van...
Entrococcus facelis fetőzés?
VRE baktérium miatti elkülönítés
Tisztelt infektológus doktor úr! Kórházban voltam szepszissel. Ott viszont ajándékba elkaptam a VRE baktériumot. Emiatt bármilyen gondom van, nem...