Teherbeesés

Tisztelt Doktornő, 5 hónapja próbálkozunk a babával, de sajnos nem akar összejönni. Én 35 éves vagyok, nem voltam még terhes. A menstruációm rendszeres. Sajnos több dolog is nehezítő körülmény: uterus didelphysem, Hashimoto hypothyreosisom és gerincferdülésem van (bár gondolom ennek inkább a terhesség/szülés miatt lesz jelentősége.) Szedek jódmentes babaváró vitamint, d-vitamint, q10-et és Euthyroxot. Diétázom, sportolok 2 hónapja. Decemberben voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta, minden leletem rendben (hormonok) , és a legnagyobb gondnak a Hashimotot látta, a többire azt mondta, engedjem el, ne hagyjam magam megijeszteni. Annyira jül esett az optimizmusa, hogy csalódás volt már a január is, mert kb biztos voltam benne, hogy elsőre sikerül. Az ovulációt követem lh teszttel, illetve tüneteim (alhasi fájdalom és néha pecsételés is szokott lenni) , de hát szinte biztosan tudom mikor volt, és eddig mindig tudtunk is együtt lenni előtte-utána is. A korábbi orvosom azt mondta, hogy őszig próbálkozzunk, ha addig nem jön a baba, akkor beszéljünk. Most 5 hónap után ismét nézettem magamnak hormonokat: FSH 3.7 NE/L (Follikular fázis: 3,5-12,5;Ovulat fázis: 4,7-21,5; Luteal fázis: 1,7-7,7; Postmenopausa: 25,8-134,8) LH 5.9 NE/L (Follikular fázis: 2,4-12,6; Ovulat fázis: 14,0-95,6; Luteal fázis: 1,0-11,4; Postmenopausa: 15-100) Ösztradiol 49.0 pg/mL (Follikular fázis: 24,5-196; Ovulat fázis: 66,1-411; Luteal fázis: 40,0-261; Postmenopausa: 10-39,2) Progeszteron 0.5 ng/mL (Follik.fázis: 0,2-1,5 ng/ml; Ovul.– +3nap: 0,8-3,5 ng/ml; Lut.fázis plató: 15,0 - 35,0 ng/ml ; Postmenopausa: 0,1 - 0,8 ng/ml) Totál tesztoszteron 0.32 ng/mL (0.06-0.82) Tesztoszteron szabad 4.52 pg/mL Sex hormon kötö fehérje (SHBG) 48.13 nmol/L (26.10-110.00) DHEA-S 10.45 umol/L 1.65-11.00 B12-vitamin 449.7 pmol/L 145.0-630.0 Fólsav 32.40 nmol/L >7.00 AMH 5.87 ng/mL (0.03-7.15) TSH Supersens. terápiás 1.536 µNE/mL (0.350-4.940) T4 szabadfrakció 13.56 pmol/L (9.00-23.20) T3 szabadfrakció 4.37 pmol/L 2.63-5.70 21. napi progeszteron majd lesz, eddig azt néha néztem, hogy tudjam van-e peteérésem (minden hónapban volt) és 10,2-11,5 ng/ml közt szokott lenni az ovu után. Sajnos néha pecsételek menzesz előtti két napban (a nőgyógyászom azt mondta, hogy az normális) Korábban egyszer felmerült pcos, utoljára azt mondta a doktor, hogy semmi nem utal rá (UH, hormonok) . Most mégis a magas AMH, LH szint miatt aggódom (ősszel azonos volt az FSH és LH szintem még) a pcos miatt. Két gyermeket szeretnénk, és félek, hogy kifutok az időből Csak nem akarom a doktorom megsérteni, hogy máshoz megyek, mert egy jóhírű és kedves orvos, de azon gondolkodom, hogy valamiféle kivizsgálás meg mégsem ártana. Kérdéseim: mennyire valószínű a pcos? Illetve nem kevés ez a progeszteron? Mit tudnék még csinálni, hogy összejöjjön a baba (jelenleg diéta és testmozgást kezdtem el)? Tényleg várjak őszig, vagy csináljunk még valami vizsgálatokat? A méhfejlődési zavar mennyit számíthat ebben az esetben? Mennyire természetes a menstruáció előtti és középidős barnázás? Lehet ezeknek összefüggése a leletekkel? Ha van tünetem (pozitív lh teszt, alhasi fájdalom esetleg pecsételés – nem mindig) mennyire biztos a peteérés (bár a progeszteronszintem minden vizsgált ciklusban emelkedett eddig.)

Dr. Farkas Ágnes válasza teherbeesés témában

Kedves Hölgyem!

Az AMH nem kiemelkedő, az LH szintén nem éri el az FSH dupláját sem. Nem kell, hogy ugyanolyan legyen az összes ciklusban a hormonok szintje, ez nem így működik. A hormonjai jók, a progeszteron is!

A peteéréskor illetve a menses előtti 1-2 napos pecsételő vérzés teljesen normális.

A méh fejlődési rendellenessége okozhat problémát, de jó eséllyel ugyanolyan lesz egy terhesség lefolyása, mint anélkül!

Egyetértek az orvosával, nincs oka aggodalomra, legyen türelmes. Ne egyből várja a terhességet, és szerintem ne tesztelje a peteérést se. Érzi, amikor van, ennyi elég! Nem Idős, őszig várhat nyugodtan!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. június 02., 15:26; Megválaszolva: 2022. június 09., 15:06
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Várandós lehetek?
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Védekezés nélkül voltunk együtt a párommal. { Eddig semmi problémám nem volt, általában nagyon pontos és ugyan...
mennyi
DR.DELI TAMÁS! TISZTELT DOKTOR! EGY HONAPJA SZEDEM A CLOSTILBEGYT GYOGYSZERT! MOST VOLTUNK ULTRAHANGON AZT MONTA A DOKI HOGY A JOBBAN VAN EGY JOL...
beágyazódás
Jó napot Kedves Doktor Úr/Nő! Szeretném a segítségét kérni. Decemberben fejlődési rendellenesség miatt megszíkították a terhességem. Most, 3...
Teherbeesést mennyire befolyásolja a...
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy normális e, ha a menstruációm előtt 3-4 napig barnázok (esetleg utalhat sárgatest-elégtelenségre?...
Gyógyszer szedés terhesség alatt
Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni. Terhességet tervezünk, de szedek egy Pantacid Flux 40 mg (napi 1x) gyógyszert mert gyomor problémáim...