Visanne tabletta mellett szükséges használni más fogamzásgátló módszert?

Tisztelt Doktor nő! 2019 októberében diagnosztizált nálam az orvosom endometriosist. Azóta Visanne tablettát szedek, legutóbbi menstruációm februárban volt. Azóta voltam vizsgálaton, minden rendben volt. Megkérdeztem az orvosomat is, hogy szükséges e más fogamzásgátló módszert alkalmaznom a Visanne mellett, ő azt mondta ez a tabletta önmagában elég. A legutóbbi vizsgálaton 1mm-es volt az endometriumom és azt mondta, hogy nincs tüszőérésem, de ennek ellenére bizonytalan vagyok, mert a betegtájékoztatóban azt írják, hogy ez a tabletta nem használható kizárólagos fogamzásgátló módszerként. Biztosra szeretnék menni, ezért kérem az ön véleményét. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza fogamzásgátlás témában

Kedves Hölgyem!

Ennél biztosabbat én sem fogok mondani sajnos.

A lényeg: a Visanne gyógyszer nem fogamzásgátlónak lett kitalálva, nem annak lett tesztelve, és nem annak lett törzskönyvezve. Emiatt hivatalosan nem mondhatjuk, hogy biztosan alkalmas fogamzásgátlóknak, hiszen nem vizsgálták. Emellett tudjuk, hogy a hatóanyaga és a hatásmechanizmusa megfelel egy fogamzásgátló hatásának, ezért mondta az orvosa, hogy nem kell másik fogamzásgátló mellé. Valóban, hormonális készítmény szedése nem javasolt mellette, de ha véletlen terhes lesz, azért senki se vállalja majd a felelősséget. Tehát nagy valószínűséggel nem lesz terhes a gyógyszer mellett, de ha nagyon nem fér bele a terhesség, inkább használjon valamilyen helyi hatású készítményt is, vagy óvszert. Fogamzásgátló mellett is (bar igen ritkán) teherbe lehet esni, es óvszer mellett is, ezeket vegye figyelembe a döntésnél.

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2020. december 06., 09:08; Megválaszolva: 2020. december 07., 22:45
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet
Menstruáció előtti verzes