• Érdeklődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztalt Doktorúr! 17 éves lányom hatalmas menstruációs fájdalmakkal küzd már kezdetek óta. Első menstruációja 10 éves korában jött meg. Megnézettem nőgyógyásszal és az endometriózis ki lett zárva. Csinálattam genetikai vizsgálatot, ahol kiderült, nincs hajlama a trombózisra, így az orvos írt fel neki fogamzásgátlót. Ez nagy mértékben csökkentette a fájdalmait, de rövid időn belül depresszív tüneteket kezdett mutatni. Most, hogy kb több mint fél éve szedi, biztos vagyok benne, hogy szorongásos-depressziója van. Nincs étvágya, fáj a gyomra, gyakran van hányingere, rendkívül ideges-feszült, sokat sír....ezek nagyon nem voltak rá jellemző dolgok. Szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan gyógyszer vagy megoldás, ami megtartja ezt az elviselhető mestruációs fájdalom szintet vagy még jobban csökkenti, de nem okoz zavart mentálisan? A nőgyógyász a Depo-Proverát javasolja, de engem megijeszt az, hogy nem fog tőle egyáltalán menstruálni. Valahogy ezt nem tartom normális dolognak 17 évesen. Szeretném az Ön véleményét kérni. Köszönöm szépen előre is. Üdvözlettel: ILa Judit

        Dr. Kiss György válasza a Éedeklődés. témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm bizalmát, de kissé más oldalról megközelitve ezt a nagyon nehéz kérdést: Biztosan a gyógyszerszedés okozza ezt a depressziót ? Mennyire esnek latba az életkorral járó változások ? Mennyire rögzültek az elmult évek ciklusosan visszatérő fájdalomélményei egy fiatal emberben? Régebben még müködtek un." tinédzser ambulanciák", ahol fiatal lányokkal hosszasan ki kellet beszélni ezt a kérdést / gyógyszerszedés, betegségtudat, önértékelés stb../Elég sokan voltak és nem volt egyszerü dolog. A gyógyszereléssel kapcsolatban a Depo-Proverát valóban csak utolsó lépésként ajánlanám és a Meliane mellé inkább cickafark tea fogysztását, máriatövis készitmények használatát- és fiziotherápiás eljárások /pl: ülőfürdők/ alkalmazását javaslom. Elmulnak a nyári hónapok és amennyiben nem észlelhető pozitiv változás, akkor nőgyógyász, pszichológus konziliumot indokoltnak tartanám. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2020. június 29., 11:42; Megválaszolva: 2020. június 29., 17:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: