Érdeklődés

Tisztalt Doktorúr! 17 éves lányom hatalmas menstruációs fájdalmakkal küzd már kezdetek óta. Első menstruációja 10 éves korában jött meg. Megnézettem nőgyógyásszal és az endometriózis ki lett zárva. Csinálattam genetikai vizsgálatot, ahol kiderült, nincs hajlama a trombózisra, így az orvos írt fel neki fogamzásgátlót. Ez nagy mértékben csökkentette a fájdalmait, de rövid időn belül, depresszív tüneteket kezdett mutatni. Most, hogy kb több, mint fél éve szedi, biztos vagyok benne, hogy szorongásos-depressziója van. Nincs étvágya, fáj a gyomra, gyakran van hányingere, rendkívül ideges-feszült, sokat sír...ezek nagyon nem voltak rá jellemző dolgok. Szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan gyógyszer vagy megoldás, ami megtartja ezt az elviselhető mestruációs fájdalom szintet vagy még jobban csökkenti, de nem okoz zavart mentálisan? A nőgyógyász a, Depo-Proverát javasolja, de engem megijeszt az, hogy nem fog tőle egyáltalán menstruálni. Valahogy ezt nem tartom normális dolognak 17 évesen. Szeretném az Ön véleményét kérni. Köszönöm szépen előre is. Üdvözlettel.

Dr. Kiss György válasza Éedeklődés. témában

Tisztelt Hölgyem! Köszönöm bizalmát, de kissé más oldalról megközelitve ezt a nagyon nehéz kérdést: Biztosan a gyógyszerszedés okozza ezt a, depressziót?, Mennyire esnek latba az életkorral járó változások?, Mennyire rögzültek az elmult évek ciklusosan visszatérő fájdalomélményei egy fiatal emberben? Régebben még müködtek un." tinédzser ambulanciák", ahol fiatal lányokkal hosszasan ki kellet beszélni ezt a kérdést / gyógyszerszedés, betegségtudat, önértékelés stb../Elég sokan voltak és nem volt egyszerü dolog. A gyógyszereléssel kapcsolatban a, Depo-Proverát valóban csak utolsó lépésként ajánlanám és a Meliane mellé inkább cickafark tea fogysztását, máriatövis készitmények használatát- és fiziotherápiás eljárások /pl: ülőfürdők/ alkalmazását javaslom. Elmulnak a nyári hónapok és amennyiben nem észlelhető pozitiv változás, akkor nőgyógyász, pszichológus konziliumot indokoltnak tartanám. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2020. június 29.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

LSIL eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye kóros hámelváltozást mutatott, LSIL (enyhe). A rákszűréssel egyidejűleg kértem a HPV vizsgálatot,...
"Posterior fourchette" szakadás a...
Tisztelt Szakértő! Közel 2 éve genitális herpeszt diagnosztizáltak nálam. A herpesz időnként megjelenik, minimális viszketés és kellemetlenség jellemző ekkor...
Mehszajseb fagyasztás utánin panaszok
Tisztelt doktor Úr! Október 2 an mehszajseb fagyasztasom volt október 20 an kellett volna megjojjon a menstruációm, de nem jött meg párom nincs terhes nem...
P3 cytológia gyulladás miatt?
1 éve visszatérő hüvelyproblémám van. Folyás, égő érzés viszketés nélkül. Egy éve P2 gyulladással jelzett leletem volt. Most P3 lett. Egy éve kaptam...
Menstruáció késése 40 felett
Tisztelt Doktor Úr. 46 éves nő vagyok. Menstruációm eddig minden hónapban megvolt, utoljára augusztus 3.-án kezdődött, szokásosan 5- 6 napig tartott. Most...
Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...