• Progeszteron szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Tavaly májusban volt egy vetélésem, amely műszeres befejezéssel ért véget. A három hónap letelte után, férjemmel újra próbálkoztunk eredménytelenül. Januárban felkerestem egy nőgyógyászt, teljes körű hormon vizsgálatot kértem. Minden eredményem megfelelt kivéve a progeszteron szint. A referencia tartomány 4,77-63,59 nekem 19,46 volt, amit a 19. 21. 23. napon vett vér átlagából számoltak ki. Ezt követően az orvosom 1x1 Clostylbegit gyógyszer írt fel, amelyet 5 napon keresztül szedtem két cikluson át. Most voltam újra progeszteron szint mérésen, ami 23,08 lett szintén a fentebb említett 3 nap átlagából. Kérdésem az lenne, hogy ez a szint még mindig alacsony-e, valamint teherbeesés szempontjából milyen az ideális szint? Köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Női progeszteron – luteális fázis közép 15,5 – 80,0 nmol / L Ez a peteérést követő 19-21. napon mért érték. A progeszteron másik elnevezése a sárgatest-hormon, ami arra utal, hogy a petefészekben a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő (a menstruációs ciklus második felében). A mellékvesekéreg szintén termeli a hormont, a terhesség 6-8. hetétől pedig a méhlepény veszi át a progeszteron előállítását. A hormont a zsírszövet sejtjei is képesek tárolni. A tüszőrepedés (ovuláció) előtt viszonylag alacsony a progeszteronszint, ezt követően viszont megemelkedik, és a ciklus végéig emelkedett is marad. A tüszőrepedés előtt ez általában alacsonyabb, mint a milliliterenként 1-2 nanogramm, az ovulációt követően pedig többnyire magasabb, mint az 5 nanogramm/milliliteres érték (a koncentrációk a 2-25 nanogramm/liter között változhatnak). Ha a petesejt megtermékenyül, akkor a progeszteron szintje eleinte az 5 nanogramm/liter feletti értéktartományban marad, a születés idejére azonban már a 100/200 nanogramm/milliliteres koncentrációt is elérheti. Ha a petesejt megtermékenyülése elmarad, akkor a sárgatest beszünteti a progeszteron termelését, és maga a sárgatest is pusztulásnak indul (a sárgatest a menstruációs ciklusban nagyjából 14 napig aktív). A sárgatestből mindössze egy hegszerű szövetdarab marad, amelyet fehér testnek is neveznek. Ez a menstruáció során távozik a nők szervezetéből. Mivel a progeszteron szintje ezt követően leesik, a tüszőserkentő vagy follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje ismét emelkedésnek indul – ennek eredményeként újabb tüsző érése indul meg a petefészekben.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 11., 16:25; Megválaszolva: 2019. április 14., 20:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: