• Teherbe eshettem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! A párommal együttlétkor a hüvelyemben történt az ejakuláció. Rá 5 percre elkezdtem vérezni, menstruációs vér lehetett, menzeszem nincs beállva rendesen. Elötte másfél hete erős görcsök gyötörtek, naptáram szerint 1 héttel elöbb kezdtem el vérezni. Álltalában 27-44 naponként jön meg. Jelen állás szerint kezeletlen IR, PCOS-em van, Pajzsmirigy allulműködésem 2002 óta kezelt. 2017-ben volt egy Abortuszom. Ez a menzesz vér eltért a szokványostól, kevés és kisebb darabos volt, 1 nap erős barnázással minimális görcsel. Teherbe eshettem? Ha teherbe is eshettem, mekkora a vetélés esélye, vagy hogy egészséges gyermek szülessen? Esemény utánit a gyógyszerész javaslata alapján nem vettem be.

        Dr. Farkas Ágnes válasza a menses zavar témában

        Kedves Hölgyem! Legközelebb, ha babát nem szeretne, inkább vegyen be esemény utáni tablettát, nem adok igazat a gyógyszerésznek. Igen, lehet terhes a vérzés ellenére is. Igen kicsi az esélye, de lehet terhes is. Ha terhes lenne, nem függ a terhesség sem az IR-tól, sem a PCOS-től, legalábbis nem úgy, ahogy Ön gondolja, nem kell félni, ha meg szeretné tartani. Az együttlét után 2 majd 3 héttel csináljon terhességi tesztet, abból majd látja, hogy terhes-e. Ha nem jön meg a rendes menses egy hónapon belül, mindenképpen menjen el nőgyógyászati vizsgálatra. És szerintem ennek egyébként is itt az ideje. Valamilyen megbízható védekezési módszert kell találniuk, ha nem szeretne babát, akkor bizony védekezni kell, de Ön már tudja ezt. Szerintem jól járna fogamzásgátló tablettával, ha nincs kizáró betegsége. Beállna a vérzése, és nem kell a nem kívánt terhességtől tartania. Emellett jó lenne, ha az IR-t ellenőriztetné, és amennyiben szükséges, inkább kezeltesse, hogy stabil legyen a cukorháztartása, és ne legyen ezzel a későbbiekben gondja. Könnyebb lesz a súlyát kontrollálnia (ha okozna ilyen panaszt a betegség), a mensesek rendszeresebbek lehetnek, és amikor majd szeretne babát, könyebben, egészséges terhessége lehet majd. Csakúgy, ahogy a pajzsmirigyproblémát is kezelik, ezt is jó lenne, hogy egészséges maradjon sokáig. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2019. február 14., 11:00; Megválaszolva: 2019. február 21., 16:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: