• Teafaolaj ösztrogén-növelő hatása?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Nyár végétől október végéig napi kétszer (reggel-este) kentem be az arcomat a pattanások eltűntetésére 100%-os teafaolajjal. Fürdés után csepegtettem 3-4 cseppet az ujjamra és evvel kentem be homlokom meg államon kívül egész arcom. A pattanások szinte teljesen elmúltak, allergiás reakció nem lett bőrömön tőle, viszont októberben éjszakánként rengetegszer felpuffadt és fájt hasam. Illetve menstruációm 46 napra jött meg október elején. (Mindig is elég rendszertelen volt, de utóbbi félévben ezen kívül nagyjából 30-35 napra mindig jött meg.) Most október végén abbahagytam a teafaolajat és hasfájásom is megszűnt, nem sokkal rá. Áprilisban voltam nőgyógyászati vizsgálaton, akkor cisztás volt a petefészkem (nagymamámnak és édesanyámnak is mindig), de más bajom nem volt. Azt olvastam utólag, hogy a teafaolaj megnövelheti az ösztrogénszintet. Lehetséges, hogy nálam ez történt? Ki tud ez ürülni a szervezetemből vagy el kéne mennem endokrinológushoz? (Azt olvastam, zsírban tud raktározódni, de rajtam az nem nagyon van. 49 kg vagyok és 167 cm) Okozhatott ez nálam most valami kárt? Menjek el nőgyógyászhoz most vagy nem szükséges ezért? Nagyon aggódom. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a rendetlen vérzés témában

        Kedves Kérdező! A szervezetben a petefészkek folyamatosan termelik az ösztrogéneket és folyamatosan le is bomlanak, közben hatásukat kifejtik.Kizártnak tartom, hogy a tartós teafaolaj kozmetikai kezelésnek mostanra kialakuló káros hatása lenne. Viszont a cisztásnak mondott nagyvonalú petefészek diagnózis így nem értékelhető, fontos lenne, hogy melyik petefészekben, mennyi, milyen nagyságú, mióta, növekedő-e és így tovább. Ez mindenképpen befolyással lehet a vérzés pontatlanságra, akár mennyiségére is. E miatt keresse fel nőgyógyászát, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal mindez tisztázható.Ha van cisztája, az félévente panaszmentesen is ugyanígy ellenőrizendő.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 09., 16:18; Megválaszolva: 2018. november 10., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: